ΑΤΖΕΝΤΑ

Ματιές στον κόσμο

Ματιές στον κόσμο

ΜΑΔΡΙΤΗ
Πατέρας και γιος

Τα έργα του Αndrew Wyeth σφραγίζουν τον 20ό αιώνα όσο λίγα. Μία έκθεση στη Μαδρίτη, στο Μουσείο Thyssen – Bornemisza, είναι η πρώτη αναδρομική του Αμερικανού ζωγράφου στην Ευρώπη, σε διάλογο με τα έργα του γιου του, Jamie. Μία επισκέπτρια στέκεται μπροστά στο έργο του Jamie Wyeth «The daughter of a wizard» (1966), ένα από τα πολλά που συνθέτουν την έκθεση-διάλογο.

ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ
Bικτωριανή λάμψη

Eμβλημα του Μπέρμιγχαμ, το βικτωριανό Grand Hotel θα επιστρέψει με νέα λάμψη στη ζωή της πόλης. Η αποκατάσταση της πρόσοψης απέσπασε βραβείο από τη Victorian Society, παρότι το ξενοδοχείο προβλέπεται να ανοίξει και πάλι το 2018, έπειτα από πολυετείς εργασίες. Με ιδιοκτήτη το Hortons’ Estate Limited, το Grand Hotel είναι η επιτομή της βικτωριανής αρχιτεκτονικής στα Midlands.

TOKΙO
Καραβάτζο για πρώτη φορά

To Eθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης στο Τόκιο έχει το προνόμιο να παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο του Καραβάτζο «Η Μαρία Μαγδαληνή σε έκσταση». Ο πίνακας ανακαλύφθηκε το 2014, όντας χαμένος για πάνω από 400 χρόνια. Συμπεριλήφθηκε στην έκθεση με τίτλο «Ο Καραβάτζο και η εποχή του: φίλοι, ανταγωνιστές και εχθροί», που είναι το δέλεαρ για κάθε φιλότεχνο στο Τόκιο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ο κόσμος του Ρίχαρντ Βάγκνερ

Ο ανεξάντλητος εικαστικός κόσμος του Ρίχαρντ Βάγκνερ ήταν και είναι πρόκληση για σκηνοθέτες, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, φωτιστές και ερμηνευτές. Στη Νέα Υόρκη, στη Morgan Library & Museum (στη Mάντισον 225 και στην East 36th), παρουσιάζεται μια έκθεση δέλεαρ. Επικεντρώνεται στο «Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν» ως προέκτασης ενός ιδρυτικού μύθου με έμπνευση από τους θρύλους της Βόρειας Ευρώπης, τη συμβολική Βαλχάλα, τις Βαλκυρίες και την Germania, ηγετικές και μυθικές τροφούς του παγγερμανισμού. Οι εικαστικές, στιλιστικές και αισθητικές προσεγγίσεις στο βαγκνερικό σύμπαν είναι αναρίθμητες από το νεομπαρόκ και τον αισθητισμό της αρ νουβό ώς τον μινιμαλισμό και νέες εκδοχές του εκλεκτικισμού. Ολα αυτά διαχέονται στην έκθεση, που δίνει τροφή για σκέψη γύρω από ζητήματα ιδεολογίας και τέχνης. Στη φωτογραφία, τα διάσημα κοστούμια που είχε σχεδιάσει ο Carl Emil Doepler το 1876 για το Μπάιροϊτ.

ΛΟΝΔΙΝΟ
100 χρόνια βρετανική Vogue

Ξεπερνάει σε εύρος τον χώρο της μόδας, η έκθεση για τα 100 χρόνια της Vogue στη National Portrait Gallery στο Λονδίνο. Η έκθεση γίνεται αφορμή για μια πολυπρισματική θεώρηση του 20ού αιώνα μέσα από πολλές σφαίρες δημιουργίας, που συνέβαλαν όχι μόνο στην υψηλή αισθητική αλλά και στην προώθηση του σχεδιασμού. Η Vogue είναι κάτι πέρα από ένα περιοδικό ή έναν κόσμο σχεδιαστών και μοντέλων. Είναι μια ανάγνωση των επιρροών που διαμόρφωσαν το ύφος του περασμένου αιώνα. Πολλοί εκπλήσσονται που η βρετανική Vogue γεννήθηκε το 1916. Η ζωή είναι πάντα ισχυρότερη.

ΗΠΑ
Ο Τζόελ Γκρέι αφηγείται

Η πλούσια καριέρα του στο αμερικανικό θέατρο και κυρίως στο μιούζικαλ του έχει χαρίσει αναγνώριση και τιμή, αλλά το παγκόσμιο κοινό τον θυμάται πρωτίστως από το κινηματογραφικό «Καμπαρέ», όπου ενσάρκωσε μοναδικά τον ρόλο του κομπέρ. Ο Τζόελ Γκρέι είναι σήμερα 84 ετών (γεννημένος το 1932 στο Κλίβελαντ του Οχάιο) και έχει πίσω του πολλά να διηγηθεί. Συμπύκνωσε την αφήγηση της πολυκύμαντης διαδρομής του σε 256 σελίδες στο «Master of Ceremonies: A Memoir», που μόλις κυκλοφόρησε στα αγγλικά.