ΑΤΖΕΝΤΑ

Ενας μινιμαλιστής με… μπαρόκ πρότζεκτ

Ενας μινιμαλιστής με… μπαρόκ πρότζεκτ

«Η ορχήστρα μου είναι το "μέρος" όπου διαφυλάσσω τα πιο προσωπικά στοιχεία της δουλειάς μου», είχε πει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Μάικλ Νάιμαν. Εχουμε δει αρκετές φορές στην Ελλάδα τον σπουδαίο Βρετανό συνθέτη και κάθε φορά που μας ανοίγει ένα παράθυρο στον προσωπικό του κόσμο είναι μια μοναδική εμπειρία. Αύριο, ο εμβληματικός μινιμαλιστής συνθέτης Μάικλ Νάιμαν παρουσιάζει το «The Baroque Project» με την μπάντα του, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 9 μ.μ.

Η συναυλία περιλαμβάνει αποσπάσματα από συνθέσεις που έγραψε ο Νάιμαν για ταινίες του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, όπως «Το συμβόλαιο του σχεδιαστή», «Eνα ζήτα και δύο μηδενικά», «Τα βιβλία του Πρόσπερο», «Making a splash». Θα ακουστεί επίσης το έργο «Οι παρτιτούρες του μουσικολόγου», παραγγελία των BBC Proms 2005 στον συνθέτη, αλλά και η σύνθεση «Memorial», την οποία αφιέρωσε στη μνήμη των οπαδών της Γιουβέντους που σκοτώθηκαν στο γήπεδο Χέιζελ των Βρυξελλών. «Οταν είσαι συνθέτης», λέει ο Νάιμαν, «έχεις συναίσθηση της ατομικότητάς σου, πολύ συχνά όμως θέλεις να συνεργάζεσαι με άλλους ανθρώπους, με μουσικά σύνολα. Γιατί ναι μεν διαθέτεις το προσωπικό σύμπαν σου, αλλά, για να διαδώσεις καλύτερα τη μουσική σου, οφείλεις να βγεις απ’ το καβούκι σου και να συμπράξεις με άλλους. Καθώς ωριμάζω, αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να μπω σε μια διαδικασία ανταλλαγής, να προσαρμόζομαι, να ελίσσομαι, να βάλω νερό στο κρασί μου».

Ο πολυσχιδής και ακούραστος Μάικλ Νάιμαν συνεχίζει με δημιουργικό πυρετό να γράφει σάουντρακ και όπερες, να συνεργάζεται με μουσικούς από άλλους χώρους, όπως ο Ντέιμον Αλμπαρν των Blur, να δίνει συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο –ευτυχώς!–, να συνθέτει μουσική για την Μπιενάλε Βενετίας, αλλά και να κάνει εκθέσεις φωτογραφίας, υπηρετώντας με πάθος τη δεύτερη μεγάλη αγάπη του.

​​Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη