ΑΤΖΕΝΤΑ

Πολιτιστική ατζέντα της Πέμπτης

Πολιτιστική ατζέντα της Πέμπτης

• Η μέθοδος Αμπράμοβιτς παρουσιάζεται για το κοινό στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) από τις 12 μ. και ξεκινούν επτά εβδομάδες αφιερωμένες στην περφόρμανς μακράς διαρκείας από το Marina Abramovic Institute και το ΝΕΟΝ. Στις 8.15 μ.μ. θα ακολουθήσουν ομιλίες από τη διακεκριμένη περφόρμερ και τον ιδρυτή του ΝΕΟΝ Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

• Το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία θα «φωτίσουν» η Βασιλική Σισμάνη και ο Ευστράτιος Παυλίδης στο Μέγαρο Μουσικής (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη) στις 7 μ.μ., στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει το «Διάζωμα» και το Megaron Plus, με σκοπό να αναδειχθούν λιγότερο γνωστά αλλά σημαντικά αρχαία θέατρα.

• Ο αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος θα διευθύνει την ΚΟΑ στην Εβδόμη Συμφωνία του Μπρούκνερ, ενώ ο Ιταλός πιανίστας Φραντσέσκο Νικολόζι θα εκτελέσει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 20 του Μότσαρτ στο ΜΜΑ (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη) στις 8.30 μ.μ.

• Ανοίγει η ομαδική έκθεση «New Era Eaudesea» με 16 Ελληνες καλλιτέχνες και θέμα το προσφυγικό ζήτημα στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α) στις 8 μ.μ. Θα προηγηθεί συζήτηση για την προσφυγική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης (6 μ.μ.) από τους Ιωάννη Μουζάλα, Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, Στέλιο Περράκη, Ηρακλή Μοσκώφ κ.ά.

• Σχέδια του γλύπτη Θόδωρου από τα χρόνια της μαθητείας και των σπουδών του και εννέα γλυπτά από τη σπουδαστική του περίοδο παρουσιάζονται στην έκθεση που διοργανώνει το ΜΙΕΤ στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20) στις 8 μ.μ.

• «Η λογική του δημοσίου διαλόγου σε Ευρώπη και Ελλάδα» είναι το θέμα της ομιλίας του ακαδημαϊκού και πρώην Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου στο Institute of Diplomacy & Global Affairs (Ηπίτου 17Β) στις 6.30 μ.μ.

• Εναν «διάλογο» ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα πραγματεύεται η μεταμεσονύκτια παράσταση «Η ώρα του Διαβόλου ή Ενα πάρτι μασκέ» από το ομώνυμο ποιητικό κείμενο του Φερνάντο Πεσσόα, στο θέατρο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18), σε σκηνοθεσία Ξανθής Ταβουλαρέα.