ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Ελλάδα στο Περού

Η Ελλάδα στο Περού

Πρόκειται για την τελευταία έκθεση φωτογραφίας της Διονυσίας Αλεξιάδη στη Λίμα του Περού, όπου εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν στη Λατινική Αμερική και αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι οι ομορφιές του τόπου αυτού έχουν διαχρονική αξία και παγκόσμια απήχηση.

Η έκθεση, με το όνομα «Greece: Visual Memories» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Μαρτίου παρουσία των Προέδρων του Συμβουλίου του Βορειοαμερικανικού Περουβιανού Πολιτιστικού Ινστιτούτου και της Ελληνικής Κοινότητας της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Διονυσία Αλεξιάδη παρουσιάζει μέσα από το φωτογραφικό της φακό την Ελλάδα σε εκθέσεις του εξωτερικού. Τον Ιούνιο του 2008 παρουσίασε τις φωτογραφίες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο του 2014 στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη και τον Απρίλιο του 2015 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Η Διονυσία Αλεξιάδη γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία με τον Άλκη Ξανθάκη στη Σχολή ΑΚΤΟ, από την οποία αποφοίτησε το 1981. Παράλληλα με τη φωτογραφία σπούδασε ζωγραφική, ενώ κατά την πενταετή παραμονή της στο Λονδίνο σπούδασε  Εσωτερική Διακόσμηση & Ιστορία της Τέχνης. Στη συνέχεια εργάστηκε αρκετά χρόνια ως διακοσμήτρια. Εδώ και χρόνια έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου (Ιαπωνία, Βιρμανία, Ινδία, Κίνα, Τουρκία, Ρωσία, Παταγονία, Αργεντινή, Περού, Αλάσκα, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Αμερική, Καναδά) έχοντας ως μοναδικό της στόχο τη φωτογραφία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συγκέντρωσε ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, μέρος του οποίου παρουσιάζεται στο βιβλίο «Ταξιδεύοντας, ματιά στον κόσμο» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2005),  το οποίο συνιστά και την  πρώτη της εκδοτική δουλειά. Ακολουθεί το βιβλίο «Ταξιδεύοντας…ανατολικά» (2010) με φωτογραφίες από ταξίδια στη Νοτιανατολική Ασία. Κατοικεί και εργάζεται στην Αθήνα, και έχει παρουσιάσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα.

Όπως γράφει η ίδια:

«Ασχολούμαι αρκετά χρόνια με τη φωτογραφία. Καρνάγιο μνήμης για μένα υπήρξε η Ζάκυνθος, το νησί μου. Το φυσικό περιβάλλον του – ο ήλιος (οι σκιάσεις κι οι αντανακλάσεις του φωτός), η θάλασσα (απέραντη, ονειρική κι ανεξιχνίαστη) και η φύση (αιωνόβιοι κορμοί δένδρων, ανθισμένοι κάμποι και μυρωδιές από τα περιβόλια) – όλα αυτά με εφοδίασαν με εκείνα τα  νευραλγικά ίχνη που η φύση χαρίζει απλόχερα στους κατοίκους του νησιού που ακροβατούν ανάμεσα στο ελληνικό δαιμόνιο και στη βενετσιάνικη κουλτούρα. Ανθρώπους με ασίγαστο πάθος για την Αισθητική και για την Τέχνη, γλεντζέδες, ιδεαλιστές, ταξιδευτές και ονειροπόλους, γεμάτους ρυθμό και ποίηση.

Κι ύστερα ήρθε η Αθήνα, όπου μεγάλωσα, και το Λονδίνο, όπου έζησα για κάποια χρόνια, μια ατέλειωτη εναλλαγή πληροφοριών, εικόνων, γεγονότων και συμβάντων.

Εδώ και χρόνια ταξιδεύω και φωτογραφίζω… Οργανώνω ταξίδια σε άγνωστους για μένα τόπους, όπως είναι η Κίνα, Ινδίες, Περού, Αργεντινή, Αφρική, Κούβα, εξωτικά νησιά, Ρωσία, οι βόρειες θάλασσες κ.ά. Στόχος μου είναι η φωτογραφική αποτύπωση της φύσης, η ζωή, οι ιδιομορφίες και οι συνήθειες των ανθρώπων».