ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το Μπάουχαους κάνει τον γύρο του κόσμου

Το Μπάουχαους κάνει τον γύρο του κόσμου

Aν η σκέψη ενός ειδικά διαμορφωμένου oχήματος, που γυρίζει τον κόσμο για να μεταδώσει τις επαναστατικές αξίες ενός διεθνούς κινήματος, σας φέρνει αυθόρμητα στον νου ψυχεδελικά μοτίβα και εκκεντρικούς μακρυμάλληδες ταγμένους στην αποδόμηση της «κανονικότητας», πιθανότατα θα σας σοκάρει το θέαμα του παράξενου οχήματος το οποίο σύντομα θα ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Χονγκ Κονγκ και ενδιάμεσο σταθμό τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Κομψό και απέριττο, το όχημα που σχεδίασε ο Βερολινέζος αρχιτέκτονας Van Bo Le-Mentzel είναι στην πραγματικότητα ένα (σχεδόν) πιστό αντίγραφο-μινιατούρα της θρυλικής σχολής Μπάουχαους που λειτούργησε στο Ντέσαου από το 1926 έως το 1932. Ωστόσο, πίσω από τις αυστηρές γραμμές και τις απολύτως τακτοποιημένες μικροσκοπικές αίθουσες, που διακρίνονται από τις γυάλινες πλαϊνές όψεις του κινητού κτιρίου, κρύβεται μία καλλιτεχνική ομάδα αποφασισμένη να ανατρέψει όλα τα στερεότυπα σχετικά με τον μοντερνισμό.

Στόχος της κολεκτίβας SAVVY Contemporary είναι να μας βοηθήσει να δούμε το Μπάουχαους χωρίς τα ευρωκεντρικά γυαλιά μας, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τις ιδρυτικές αρχές του κινήματος. Το φιλόδοξο πρότζεκτ, που τιτλοφορείται «Spinning Triangles» (Περιστρεφόμενα τρίγωνα), προσεγγίζει το Μπάουχαους «όχι μόνο ως λύση, αλλά και ως πρόβλημα» και προτάσσει τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας σχολής, η οποία δεν θα αγνοεί τις πρακτικές και τις αφηγήσεις του μη δυτικού κόσμου. Ο ίδιος ο Γκρόπιους ενδεχομένως δεν θα ενέκρινε τις ριζοσπαστικές ιδέες της ομάδας, καθώς στις προθέσεις του ήταν να κρατήσει τη σχολή μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

to-mpaoychaoys-kanei-ton-gyro-toy-kosmoy0
Στο Βερολίνο θα συμμετάσχει στην έναρξη των επίσημων εορτασμών για τα 100 χρόνια Μπάουχαους.

Επιπλέον, η έμφαση στην πρακτικότητα, στη λειτουργικότητα και στη μαζική παραγωγή είναι δύσκολο να αποσυνδεθεί από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν σε ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι του πλανήτη στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Εντούτοις, στο πέρασμα των χρόνων, και ιδιαίτερα μετά το οριστικό κλείσιμο της σχολής από τους ναζί το 1933, το Μπάουχαους απέκτησε ορισμένα χαρακτηριστικά πολιτικού κινήματος (αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον Μις βαν ντερ Ρόε να καταθέσει την πρότασή του για τον σχεδιασμό του νέου δικτύου λεωφόρων ταχείας κυκλοφορίας στο χιτλερικό καθεστώς το 1935).

Το «λεωφορείο-εγκατάσταση» θα ξεκινήσει τη διαδρομή του στις 22 Ιανουαρίου από το Ντεσάου, όπου έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του ως επισκέψιμος χώρος εκθέσεων και εργαστηρίων, και θα κατευθυνθεί προς το Βερολίνο ώστε να συμμετάσχει στην έναρξη των επίσημων εορτασμών για τα 100 χρόνια Μπάουχαους, από τις 24 έως τις 27 του μήνα. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στην Κινσάσα τον ερχόμενο Απρίλιο προκειμένου να λειτουργήσει ως πλατφόρμα αναστοχασμού και διαλόγου πάνω στη σχέση του μοντερνισμού με την αποικιοκρατία, για να καταλήξει στον χώρο τέχνης Para Site του Χονγκ Κονγκ, όπου οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.