ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση για το Δικαίωμα να είσαι Ανθρωπος

Εκθεση για το Δικαίωμα να είσαι Ανθρωπος

Σχετικά ήρεμα ήταν τα πράγματα -δεδομένων των εν εξελίξει φοιτητικών εκλογών- την Τετάρτη το πρωί στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το δικό μας ενδιαφέρον, βέβαια, ήταν η νέα έκθεση που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη «Νίκος Κεσσανλής» της Σχολής έως 13/6. Εκεί 49 Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί καθηγητές αλλά και άλλοι ανεξάρτητοι ανέλαβαν, με εργαλείο την τέχνη τους, να μεταφέρουν το αίτημα του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Πολυφορεμένο» το σύνθημα θα πει κάποιος κι όμως τόσο διαρκές και απαραίτητο, που κανείς δεν μπορεί ποτέ να ισχυριστεί ότι καλύπτεται πλήρως.

Η έκθεση με τίτλο «Το Κράτος Δικαίου και το Δικαίωμα να είσαι Ανθρωπος» διοργανώνεται από το Κολέγιο Ποινικής Δικαιοσύνης John Jay του Πανεπιστημίου της πόλης της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ και αποτελεί για το κοινό μια ευκαιρία να γνωρίσει τόσο το έργο των καλλιτεχνών που παρουσιάζονται όσο και να προβληματιστεί πάνω σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας και πολιτισμικών φαινομένων γενικότερα.

Οι αχανείς αίθουσες του παλιού εργοστασίου όπου στεγάζεται η πινακοθήκη δύσκολα γεμίζουν. Τα μικρά ή και μεγαλύτερα έργα δείχνουν να χάνονται στους ψηλούς τοίχους, ωστόσο αν πλησιάσει κανείς θα δει μια τέχνη γεμάτη ανησυχία. Εδώ η καλλιτεχνική έκφραση έχει σαφή προορισμό και περιεχόμενο, είναι φορτισμένη με κοινωνικό και πολιτικό ηλεκτρισμό, παίρνει θέσεις.

«Crimes Against Love (Golden Dawn)» του Cyriaco Lopez διαβάζουμε στην πρώτη ταμπέλα, έργο ενός ξένου που ανησυχεί για την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα. Ακολουθούν έργα αφιερωμένα σε διάφορα ζητήματα όπως τα «Ανθρώπινα Ιχνη», εγκατάσταση του Μάριου Σπηλιόπουλου με θέμα τη μετανάστευση, και η αφοπλιστική απεικόνιση του Κωνσταντίνου Σταματίου για τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών. Αθωότητα και ανθρωπιά εκπέμπουν οι «Ευχές» της Hey-Seung Jung.

«Σε αυτήν την παρουσίαση, ο στόχος μας είναι να επισημάνουμε με ποιο τρόπο η τέχνη διαφωτίζει ζητήματα ίσης προστασίας όλων των πολιτών σ’ ένα κράτος δικαίου» επισημαίνει στην εισαγωγή του μικρού δοκιμίου της για τον κατάλογο η δρ Θάλεια Βραχοπούλου, επιμελήτρια της έκθεσης.