ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μ. Αμπράμοβιτς: Ο καλλιτέχνης φέρνει οξυγόνο στην κοινωνία

Μ. Αμπράμοβιτς: Ο καλλιτέχνης φέρνει οξυγόνο στην κοινωνία

«Κλείνω τα 70 φέτος και αισθάνομαι ότι έφτασα σε μια ηλικία που πρέπει να αφήσω κάτι πίσω μου». Ομορφη και λαμπερή η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ντυμένη σε μαύρο-άσπρο μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα λίγο προτού ανοίξει η πιο ενδιαφέρουσα ίσως φετινή έκθεση. Τη συνδιοργανώνει ο Οργανισμός ΝΕΟΝ μαζί με το Ινστιτούτο ΜΙΑ, το οποίο φέρει το όνομά της, και θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη 10/3 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην περφόρμανς με τίτλο «As One», όπου η ίδια θα είναι παρούσα διά της μεθόδου Αμπράμοβιτς και μέσα από άλλους 29 καλλιτέχνες που εκείνη επέλεξε για να πλαισιώσουν την έκθεση αυτή με δράσεις τους.

Τι θα δούμε λοιπόν; Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος εμπνευστής του ΝΕΟΝ το καθόρισε ως έκθεση-εμπειρία, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή του κοινού. «Σε μια εποχή οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης, η τέχνη είναι ένας τρόπος να ξεκολλήσουμε από το τέλμα», είπε ο συλλέκτης. Η καλλιτέχνις συμπλήρωσε ότι η επιλογή της περφόρμανς σε μια τόσο δύσκολη περίοδο δεν είναι τυχαία, καθώς πρόκειται για μια πράξη που «εκτελείται σε ενεστώτα χρόνο, διαφορετικά δεν ρέει η ενέργεια». Οσες ερωτήσεις και αν δέχθηκε για το προσφυγικό και το πώς θα μπορούσε να γίνει δεκτή μια τέτοια δράση σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τεράστια ζητήματα, η Σέρβα απάντησε με όρους τέχνης: «Οι πολιτικοί κυβερνούν και οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, είναι υπηρέτες της κοινωνίας που της παρέχουν οξυγόνο», τόνισε.

Η ανάσα που έχει έρθει λοιπόν να δώσει η Αμπράμοβιτς στην κουρασμένη Αθήνα θα γίνει με όχημα τη μέθοδό της, μια διαδικασία που σμιλεύτηκε μέσα από την πείρα της αλλά και από διδάγματα διάφορων πολιτισμών, από τους Σαμάνους μέχρι την Αφρική. Είναι μια σειρά ασκήσεων, μια βιωματική εμπειρία για τον θεατή-συμμετέχοντα που πρέπει να αποκτήσει για λίγο μια ψυχική μόνωση από τον έξω κόσμο για να μπορέσει να αφουγκραστεί τον εαυτό του. Χρειάζεται να περπατά πολύ αργά, να φορέσει ακουστικά που τον απομονώνουν από τους θορύβους ακόμα και να μετρήσει φακές. Το κοινό θα αφήνει τα κινητά και τους υπολογιστές του σε ειδικά ντουλάπια και θα προσέρχεται στην έκθεση με την προοπτική ότι θα ζήσει κάτι διαφορετικό που μπορεί να διαρκέσει πολλή ώρα. Μέρος της έκθεσης αποτελούν και έργα από 29 Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο As One.

Οι Ελληνες καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν, έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση, από την Αμπράμοβιτς και τους συνεργάτες θα παρουσιάσουν νέες αναθέσεις έργων.