ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Νέος πρόεδρος του ΕΙΠ ο Κ. Τσουκαλάς

Νέος πρόεδρος του ΕΙΠ ο Κ. Τσουκαλάς

Στην αντικατάσταση του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού προχώρησε χθες το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόεδρος, στη θέση του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη, αναλαμβάνει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ενώ ανάμεσα στα νέα μέλη του Δ.Σ., που έχει τετραετή θητεία, είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο εικαστικός και ομότιμος καθηγητής στην ΑΣΚΤ Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ Πασχάλης Κιτρομηλίδης κ.ά. Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι, «υπό τη νέα διοίκηση, το ΕΙΠ θα θέσει ως στόχους του το να συνδέσει τον ελληνικό πολιτισμό, τόσο ως θεμελιώδη κληρονομιά της Ευρώπης και του κόσμου όσο και ως σύγχρονη πολύμορφη πολιτιστική παραγωγή, με το σύγχρονο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι».

Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως προκύπτει από την επιστολή που έστειλε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΙΠ στον υπουργό Πολιτισμού την 1η Μαρτίου 2016, ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς είχε ζητήσει την παραίτηση του Δ.Σ. του ιδρύματος. Στην επιστολή επισημαινόταν ότι, λόγω μιας σειράς ανοικτών θεμάτων, η αποδοχή υποβολής παραίτησης του παρόντος Δ.Σ. θα κατέληγε σε γενική δυσλειτουργία και ζημία του ιδρύματος. Κάποια από τα ανοικτά θέματα είναι «η έναρξη της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας (9-19 Μαρτίου), όπου η Ελλάδα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα, κατόπιν επιμονής του υπουργείου σας και παρά τις επιφυλάξεις, τις οποίες έχουμε ήδη διατυπώσει εγγράφως» (αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Κ», 3/3/2016), αλλά και η 13η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, εκφράζοντας το Δ.Σ., ζητούσε πίστωση χρόνου δύο μηνών για να διασφαλιστεί μια συντεταγμένη διαδοχή. Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού καταλήγει ως εξής: «Ο υπουργός αισθάνεται υποχρεωμένος να ευχαριστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΙΠ κύριο Χριστόδουλο Κ. Γιαλλουρίδη, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. για τη μέχρι τώρα προσφορά τους. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του ΕΙΠ, των οποίων η προετοιμασία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα πραγματοποιηθούν από τη νέα διοίκηση, με την αρωγή, είμαστε βέβαιοι, του κ. Γιαλλουρίδη και του απερχόμενου Δ.Σ.».