ΒΙΒΛΙΟ

Νέες Εκδόσεις

Νέες Εκδόσεις

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΖΙΛΜΠΕΡ ΣΙΝΟΥΕ
Ο άντρας που κοιτούσε το σκοτάδι
μετ.: Βασιλική Κοκκίνου
εκδ. Ψυχογιός, σελ. 294

Αφήνοντας πίσω τη ζωή του στο Παρίσι και μια λαμπρή καριέρα ως καρδιοχειρουργός, ο Θεοφάνης καταφεύγει στην Πάτμο έχοντας για μοναδική συντροφιά του τον Ταϊμούρ, τον έφηβο γιο του. Γιατί άραγε στον κολοφώνα της δόξας του διάλεξε ξαφνικά την εξορία; Τι κρύβει η σιωπή που τηρεί για το παρελθόν του; Η τύχη ή το πεπρωμένο έφερε στον δρόμο του τη νεαρή Αντωνία και τη μητέρα της; Και ο Ταϊμούρ μπορεί να τον βοηθήσει να γιατρέψει τα τραύματά του;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ
Η αναχώρηση
εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 166 – 11 ευρώ

Στις δύσκολες στιγμές της ελληνικής Επανάστασης, ο Λάζαρος Χατζημιχαήλ, το τσιφλίκι του οποίου δέσποζε στον κάμπο του Ναυπλίου, και ο φιλέλληνας γιατρός Μισέλ ντε Κριγιόν ταλαντεύονται ανάμεσα στα διλήμματα και στις αλλαγές της εποχής τους. Στην Αθήνα του 2009, ο ανώτερος δικαστικός και απόγονος του πρώτου, ο συνονόματός του Λάζαρος Χατζημιχαήλ, αναλογίζεται τη μέρα της συνταξιοδότησής του, τη δική του ζωή. Και βρίσκεται ενώπιον των διλημμάτων που θέτει η εποχή μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ
Η ανάσταση του Μάικλ Τζάκσον
εκδ. Κέδρος, σελ. 252

Ενας άντρας βυθισμένος στην κατάθλιψη δέχεται μια καλοκαιρινή νύχτα την επίσκεψη του Μάικλ Τζάκσον. Χωρίς τις απαραίτητες διευκρινίσεις και μια εκλογικευμένη εξήγηση για το αναπάντεχο γεγονός, τον καλωσορίζει και τον φιλοξενεί στο σπίτι του. Και από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει ένα παράδοξο ταξίδι στην τρέλα και στον σαρκασμό, στο παράλογο και το κωμικό, με τους δύο ήρωες να πασχίζουν να ερμηνεύσουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τις πολλαπλές μορφές της πραγματικότητας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
HENRI CARTIER-BRESSON
Η αποφασιστική στιγμή.
Λόγος για τη φωτογραφία
μετ.: Σοφία Διονυσοπούλου
εκδ. Aγρα, σελ. 32 – 7 ευρώ

Η φωτογραφία, γράφει ο Henri Cartier-Bresson, ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του 20ού αιώνα, είναι για μένα η αναγνώριση μέσα στην ίδια την πραγματικότητα ενός ρυθμού επιφανειών, γραμμών ή αξιών. Το μάτι αποσπά το θέμα και η μηχανή δεν έχει παρά να κάνει τη δουλειά της, να αποτυπώσει στο φιλμ την απόφαση του ματιού. Μια φωτογραφία βλέπεται στο σύνολό της, με μια ματιά, σαν πίνακας. Η σύνθεση είναι μια συγχρονισμένη συμμαχία, ο οργανικός συντονισμός κάποιων ορατών στοιχείων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Πρόσωπα της απομάγευσης
εκδ. Οκτώβριος, σελ. 254

Την εποχή της πολυεπίπεδης κρίσης που διανύει ο κόσμος και σε μια χώρα που βρίσκεται στο μάτι του οικουμενικού κυκλώνα, ο Τάσος Τσακίρογλου πιστεύει ότι ο ρόλος της «ριζικής δημοσιογραφίας» αποκτά νέες διαστάσεις. Από τη στιγμή που όλοι μοιάζουμε εγκλωβισμένοι στον ίδιο λαβύρινθο, δεν έχουμε άλλη λύση από το να αναζητήσουμε τον μίτο που θα μας οδηγήσει ίσως στην έξοδο. Ο τόμος περιλαμβάνει 38 συνεντεύξεις με προσωπικότητες όπως ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν και ο Αλέν Μπαντιού. Ο πρόλογος είναι του Κωνσταντίνου Τσουκαλά.