ΒΙΒΛΙΟ

Νέες Εκδόσεις

Νέες Εκδόσεις

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΕΝΣ ΛΑΠΙΝΤΟΥΣ
Μεγάλη ζωή
μετ. Ξενοφών Παγκαλιάς
εκδ. Ψυχογιός, σελ. 666

Ο Χόρχε έχει μπουχτίσει με την καινούργια, βαρετή ζωούλα του. Αδύνατον να συνεχίσει να πουλάει καπουτσίνο. Η μεγάλη ζωή τού γνέφει από μακριά καθώς σχεδιάζει μία ακόμα κομπίνα. Αυτή τη φορά όμως πρόκειται για χοντρό χρήμα. Ταυτόχρονα, κάποιος κυνηγάει τον «νονό» Ράντοβαν Κράνγιτς. Ολο και περισσότεροι αρχίζουν να αναρωτιούνται πώς θα ήταν η ζωή αν ο Ράντοβαν έφευγε από τη μέση. Ποιος θα γινόταν ο νέος βασιλιάς της Στοκχόλμης; Ή μήπως θα ήταν βασίλισσα; Αμέτρητοι τρόποι για να φτάσεις στην κορυφή: προστασία, ληστείες, κόκα. Ο αγώνα για χρήμα και δύναμη συνεχίζεται.

MICHAEL CONNELLY
Ο πέμπτος μάρτυρας
μετ. Γιάννης Σπανδωνής
εκδ. Bell, σελ. 470, 8,70 ευρώ

Ο Μίκι Χόλερ περνάει δύσκολους καιρούς. Oχι βέβαια γιατί μειώθηκε η εγκληματικότητα στο Λος Αντζελες, αλλά γιατί έχουν λιγοστέψει πολύ εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν για τις υπηρεσίες ενός συνηγόρου υπεράσπισης. Eτσι αναγκάζεται να στραφεί στις υποθέσεις κατασχέσεων. Κι ενώ κοντεύει να πιστέψει πως έχει πια αφήσει πίσω του τα ποινικά δικαστήρια, μία από τις καινούργιες πελάτισσές του συλλαμβάνεται για τον φόνο ενός τραπεζίτη που εκείνη κατηγορούσε ότι προσπαθεί να της πάρει το σπίτι.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ
EDWARD GOREY
Το επιπληκτικό ποδήλατο
μετ. Σωτήρης Κακίσης
εκδ. Aγρα, σελ. 80, 9 ευρώ

Σε άτακτα χρονικά διαστήματα, έβγαιναν διάφορα αλλόκοτα βιβλιαράκια, από μια παράξενη κατοικία στο Κέιπ Κοντ, όχι πολύ μακριά από τη Νέα Υόρκη. Το φαινόμενο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και οι παθιασμένοι βιβλιοφάγοι διαπληκτίζονταν στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τον δημιουργό. Η κυκλοφορία συνεχίστηκε διακριτικά για περίπου πενήντα χρόνια και οι ψίθυροι ανέφεραν ότι επρόκειτο για δημιουργήματα ενός εκκεντρικού ψαρομάλλη γενειοφόρου με γούνινο παλτό και αθλητικά παπούτσια. Ανάμεσα στους τίτλους των βιβλίων του «Το επιπληκτικό ποδήλατο» και «Ο αμφίβολος επισκέπτης».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ISTVAN DORATI
Η κατάρα
εκδ. Μιχάλη Σιδέρη
σελ. 390

Eνα παλιό μυστικό σκιάζει τη ζωή του πρωταγωνιστή από την πρώτη στιγμή που έρχεται στον κόσμο. Γεννημένος στην κομμουνιστική Ουγγαρία, ο Ερχαρντ μεγαλώνει σε ένα μικρό χωριό, εγκλωβισμένος στις κακίες των ενηλίκων. Ως και ο ίδιος ο πατέρας του τον βασανίζει, και ο μικρός δεν μπορεί να καταλάβει γιατί, πέρα από τη γιαγιά του, κανένας άλλος δεν τον αγαπάει. Μέσα σε όλα αυτά οι συγχωριανοί του μιλούν για το φάντασμα μιας δολοφονημένης γυναίκας που στοιχειώνει το κοντινό δάσος του χωριού. Ο Ούγγρος Istvan Donati ζει στην Ελλάδα.

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
Κ. ΚΩΣΤΙΟΣ – Ν. ΦΑΚΑΓΚΑΣ  (επιμ.)
Το Ελληνικόν Διήγημα
Η Ανθολογία του Κωνστ. Φ. Σκόκου
εκδ. Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη τόμοι δύο

Το 1920, χρονιά κατά την οποία εκδίδεται η ανθολογία, είναι, εκτός από μεταβατική σε επίπεδο κοινωνικοπολιτικό, και ιδιαίτερα κρίσιμη για τη νεοελληνική λογοτεχνία. Διότι η πεζογραφία έχει ήδη διανύσει μιαν ενδιαφέρουσα διαδρομή προς την ενηλικίωσή της δίνοντας αξιόλογα έργα, ενώ, παράλληλα κυοφορεί την εμφάνιση της γενιάς του τριάντα. Στόχος των επιμελητών υπήρξε η ανασύσταση της πορείας που ακολούθησε ο ανθολόγος, καθώς και η αναζήτηση της εμβέλειας του εγχειρήματός του. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη συστηματική αναζήτηση στοιχείων σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης του έργου.