ΒΙΒΛΙΟ

500 λέξεις με τον Θάνο Σταθόπουλο

500 λέξεις με τον Θάνο Σταθόπουλο

Ο Θάνος Σταθόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Εχει εκδώσει έξι βιβλία λογοτεχνίας. Tελευταίο του βιβλίο είναι το «La folie», εκδ. Ικαρος 2015.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τον δεύτερο τόμο από την Τρίοδο του Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκη «Το Βυζάντιο έχει ρεπό» και τον «Μονταίνιο», του Στέφαν Τσβάιχ.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Κανένας, για να είμαι ειλικρινής. Εχω αγαπήσει πολλούς ήρωες και πολλές ηρωίδες, αλλά δύσκολα μπορώ να ταυτιστώ μαζί τους εξ ολοκλήρου. Αντιθέτως, ταυτίζομαι με συγγραφείς.

Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε;

Με τον Τόμας Μπέρνχαρντ, στη Βιέννη. Εκτός από καταγωγικός μου συγγραφέας ήταν και συγκλονιστική προσωπικότητα· επιπλέον, αγαπούσε τα καλά εστιατόρια, το καλό φαγητό, το καλό κρασί και το μπράντι. Ακόμη και αν δεν με συμπαθούσε καθόλου και μου έσερνε τα εξ αμάξης.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σας έκανε να θυμώσετε;

Θυμώνω πολύ με τη μετριότητα και την κακογραφία πολλών βιβλίων που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Δηλαδή χωρίς να έχουν να πουν τίποτα απολύτως. Χωρίς καμία σοβαρή γλωσσική και λογοτεχνική προπαρασκευή. Ο κατάλογος δυστυχώς είναι μακρύς, αλλά αφήστε να μπορώ να βγω από το σπίτι μου.

Και το τελευταίο που σας συγκίνησε;

Το «Φυλαχτό» του Ρομπέρτο Μπολάνιο.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχετε διαβάσει και ντρέπεστε γι’ αυτό;

Τον «Ανθρωπο χωρίς ιδιότητες», του Ρόμπερτ Μούζιλ. Το έχω ξεκινήσει αρκετές φορές τα  τελευταία  είκοσι  χρόνια και πάντα το βάζω στην άκρη.  Ντρέπομαι γιατί αγαπώ πολύ τον Μούζιλ. Μετά θυμάμαι τη σημείωση του Ευγένιου Αρανίτση: «Τα ενδιαφέροντα βιβλία είναι δύο ειδών: α)  ενδιαφέροντα  όταν τα  διαβάζεις,  β)  ενδιαφέροντα  όταν  τα γράφεις (λ.χ. Ο άνθρωπος  χωρίς  ιδιότητες)».

Δύο λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο;

Το «La folie» είναι ένα βιβλίο για την τρέλα των πραγμάτων και το παράλογο της ανθρώπινης κατάστασης. Την τρέλα της κάθε μέρας.

Το τελευταίο σας βιβλίο κατατάσσεται σε κάποιο είδος ή είναι ανέντακτο;

Δύσκολα μπορεί να καταταχθεί. Εδώ και δύο δεκαετίες χρησιμοποιώ τη λέξη κείμενο προκειμένου να κατατάξω τη δουλειά μου. Αλλά το κείμενο δεν είναι είδος. Κινούμαι μεταξύ των ειδών.

Αγαπημένος ποιητής ή αγαπημένο ποίημα; Ποιος ή ποιο;

Ο Τζορτζ Οπεν και το ποίημα «Περί πληθείναι (Of Being Numerous)».

Εχετε fb, twitter; Εμπλουτίζουν ή διασπούν τη λογοτεχνική σας ενασχόληση;

Εχω facebook, εδώ και οκτώ χρόνια. Παρ’ όλα τα δεινά, θα έλεγα πώς όχι μόνο έχει εμπλουτίσει τη λογοτεχνική ενασχόλησή μου, αλλά συνέβαλε στο να οδηγηθώ και σε καινούργιες κατευθύνσεις.