ΒΙΒΛΙΟ

Βραβεία Public: Οι αναγνώστες ψηφίζουν τα βιβλία που ξεχώρισαν

Βραβεία Public: Οι αναγνώστες ψηφίζουν τα βιβλία που ξεχώρισαν

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ανοίξει η διαδικασία της ψηφοφορίας για τα Βραβεία Βιβλίου Public 2016, ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα στον οποίο «κριτική επιτροπή» είναι οι ίδιοι οι αναγνώστες, στον ιστότοπο www.publicbookawards.gr. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά των βραβείων και ήδη υπάρχει μια καθιερωμένη σχέση με το βιβλιοφιλικό κοινό. Εχουν προβλεφθεί οκτώ βραβεία για αντίστοιχες κατηγορίες και οι νικητές θα αναδειχθούν μέσα από μια δεξαμενή που συμπεριλαμβάνει 2.000 υποψήφια βιβλία,  1.300 συγγραφείς και 150 εκδότες! Για πρώτη φορά φέτος καθιερώνεται μία νέα ενότητα, η Τιμώμενη Χώρα, η οποία φιλοδοξεί να ενισχύσει τις διαπολιτισμικές σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, στοχεύοντας στην ενίσχυση του διαλόγου για το βιβλίο. Για το 2016 είναι η Γαλλία, μια χώρα με μεγάλη λογοτεχνική παράδοση και ισχυρούς πολιτισμικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Τα Public σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο θα διοργανώνουν καθ’όλη της διάρκεια της ψηφοφορίας ανταλλαγές συγγραφέων και ειδικές εκδηλώσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η πρώτη φάση της διαδικασία ψηφοφορίας έχει ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στις 26 Απριλίου.

Οι κατηγορίες (8) για τις οποίες θα ψηφίσει το κοινό είναι οι εξής:
1. Ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς
2. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα της χρονιάς (στην ελληνική γλώσσα)
3. Ελληνικό non-Fiction (περιλαμβάνει: δοκίμιο, μελέτη, βιογραφία, μαρτυρία)
4. Ελληνική ποίηση
5. Ελληνική παιδική λογοτεχνία
6. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία
7. Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου)
8. Κατηγορία «έκπληξη» Ηρωίδα -Έμπνευση

Στη 2η φάση της ψηφοφορίας, ανακοινώνονται τα 10 δημοφιλέστερα βιβλία ανά κατηγορία βράβευσης και οι αναγνώστες καλούνται να αναδείξουν τον μεγάλο νικητή ανά κατηγορία, από τις 2 μέχρι τις 22 Μαΐου.

Εκτός από τα βραβεία που αναδεικνύονται από το κοινό, υπάρχουν και 3 ειδικά βραβεία εκτός ψηφοφορίας κοινού τα οποία σχετίζονται  με τη δουλειά των ανθρώπων στον κλάδο του βιβλίου. Τα βραβεία είναι : α) Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα με το οποίο θα αναδειχθεί ο εκδότης που μέσα από την βιβλιοπαραγωγή του έχει δώσει το δικό του εκδοτικό αποτύπωμα – στίγμα τη χρονιά που μας πέρασε. Στην παραπάνω κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εκδότες που θα συμμετέχουν στα βραβεία βιβλίου Public 2015 & συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα έως και σήμερα. Για την κατηγορία αυτή θα αποφασίσει κριτική επιτροπή. Β) Καλύτερο Εξώφυλλο της χρονιάς το οποίο θα δοθεί από ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από εικαστικούς, γραφίστες και πρόσωπα που σχετίζονται με την δημιουργία ενός βιβλίου, και γ) Καλύτερη εικονογράφηση σε παιδικό βιβλίο, το οποίο θα δοθεί από ειδική επιτροπή από εικαστικούς, εικονογράφους & γραφίστες.

Επιπλέον, στον διαγωνισμό θα δοθούν και τα Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public «Ελληνικό Βιβλίο» και  «Ελληνικό Παιδικό βιβλίο», όπως θα τα ψηφίσουν οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτωνPublic. Στην κατηγορία «Ελληνικό Βιβλίο» θα συμπεριληφθούν τα βιβλία που συμμετέχουν στις κατηγορίες Ελληνικό  μυθιστόρημα της χρονιάς και Ελληνικό non-Fiction (περιλαμβάνει: δοκίμιο, μελέτη, βιογραφία, μαρτυρία) ενώ στην κατηγορία «Ελληνικό Παιδικό βιβλίο» όσα βιβλία συμμετέχουν στην Ελληνική παιδική λογοτεχνία.

Τα βιβλία και οι συγγραφείς που θα αναδείξει το κοινό θα βραβευτούν σε μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο και στους αναγνώστες, με πολλές εμφανίσεις-έκπληξη από τον χώρο του πολιτισμού  και του βιβλίου, στα τέλη Μαΐου. Τα Βραβεία Βιβλίου Public τίμησαν με τη συμμετοχή τους τις 2 προηγούμενες χρονιές πάνω από 100 εκδότες και 900 συγγραφείς, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν και η συμμετοχή του κοινού. Πάνω από 100.000 μοναδικοί αναγνώστες ανέδειξαν το 2015, μέσα από περισσότερες από 200.000 ψήφους, τους συγγραφείς και τα βιβλία που προτιμούν.