ΒΙΒΛΙΟ

500 λέξεις με τoν Χρήστο Θ. Παπαδημητρίου

500 λέξεις με τoν Χρήστο Θ. Παπαδημητρίου

Ο Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και στις Βρυξέλλες. Είναι δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα, με τίτλο «Εγκλημα χωρίς δολοφόνο – Η πρώτη υπόθεση του επιθεωρητή Ζακέ».

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τη «Γιορτή της ασημαντότητας» του Κούντερα, τον «Χιονάνθρωπο» του Νέσμπο και τη «Θεραπεία» του Sebastian Fitzek. Υπάρχουν όμως και τρία βιβλία που έχω πάντα στο κομοδίνο μου, γιατί με ορίζουν και κάθε μέρα έχω την ανάγκη να διαβάσω έστω και μια γραμμή τους: την «Aσκητική» του Καζαντζάκη, τα «Ποιήματα» του Καβάφη και την «Ιστορία» του Θουκυδίδη.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Αγαπημένος μου ήρωας είναι φυσικά ο Σέρλοκ Χολμς. Ενας δαιμόνιος ντετέκτιβ, που έζησε σε μια ενδιαφέρουσα εποχή (τέλη 19ου-αρχές 20ού αιώνα) στο Λονδίνο, και αντιμετώπισε χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας τα πιο ανεξιχνίαστα εγκλήματα, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του μυαλού του. Ιδιοφυής αλλά βαθιά ανθρώπινος, με πάθη και αδυναμίες.

Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε;

Θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να μιλήσω με τον αγαπημένο μου συγγραφέα Ερικ Μαρία Ρεμάρκ. Να μου εξιστορήσει πώς εκείνος βίωσε τις τραγικές επικίνδυνες μέρες του Α’ και του Β’ Π.Π.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σας έκανε να θυμώσετε;

Το τέλος μιας σχέσης του Γκράχαμ Γκριν. Ταυτίστηκα τόσο πολύ με τον ήρωα που στο τέλος τα βάζει με τον ίδιο τον Θεό για την τραγωδία της ανθρώπινης μοίρας.

Και το τελευταίο που σας συγκίνησε;

Το «Νέμεσις» του Ροθ. Δείχνει τόσο ξεκάθαρα πόσο εύθραυστη και σπάνια είναι η ανθρώπινη ευτυχία.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχετε διαβάσει και ντρέπεστε γι’ αυτό;

Την «Αναζήτηση του χαμένου χρόνου» του Προυστ. Εφτασα μόνο μέχρι τη μέση…

Τι είναι το «Εγκλημα χωρίς δολοφόνο» – πέρα από την πλοκή του;

Το βιβλίο αυτό πέρα από την πρώτη περιπέτεια του επιθεωρητή Ζακέ είναι μια μελέτη πάνω στην αξία της εκδίκησης, την ψυχοσύνθεση των θυτών και των θυμάτων του Β’ Π.Π. και μια προσπάθεια εξιχνίασης των αδύτων της ανθρώπινης ψυχής.

Ενα αστυνομικό μυθιστόρημα χωρίς ίχνος Ελλάδας αλλά με άφθονη Ευρώπη του 20ού αιώνα, πώς προέκυψε;

Το βιβλίο διαδραματίζεται στην ταραχώδη εποχή πριν από τον Μάη του 1968 στην ομορφότερη πόλη του κόσμου (Παρίσι), όπου διέφευγαν ακόμη τη σύλληψη ναζί εγκληματίες πολέμου. Η Ελλάδα δυστυχώς τότε ξεπερνούσε ακόμη τις πληγές της αντίστασης στον Αξονα και του εμφυλίου. Αλλά χωρίς την Ελλάδα πιστεύω πως η ίδια η Ευρώπη όπως την αγαπήσαμε δεν θα υπήρχε.