ΒΙΒΛΙΟ

Τα παιδιά ταξιδεύουν στον κόσμο και στον χρόνο

27s13istr

ΦΡΑΝΣΟΥΑΖ ΡΑΧΜΙΛ
Θεοί και Θεές της μυθολογίας
εκδ. Κέδρος

ΥΒΑΝ ΠΟΜΜΟ,
ΚΡΙΣΤΟΦ ΥΛΛΑ-ΣΟΜΕΡ
Εμείς, η ιστορία μας
εκδ. Πατάκης

Μύθοι και ιστορίες, η αρχή του κόσμου όπως την αφηγείται η ελληνική μυθολογία και η εξέλιξη του πλανήτη γη και της ζωής πάνω σε αυτόν από τα πρωτεύοντα και τον homo erectus έως τη Γαλλική Επανάσταση, τον Διαφωτισμό και τους πολέμους του 20ού αιώνα. Δύο βιβλία που θα ταξιδέψουν τα παιδιά στον χρόνο και στον κόσμο, από την κορυφή του Ολύμπου, τις πόλεις και τις πεδιάδες της Αρχαίας Ελλάδας έως τη Σουμερία, την Αρχαία Αίγυπτο, την Κίνα, την Αμερική, την Αφρική, την Αραβική Χερσόνησο και τη σύγχρονη Ευρώπη.

«Στο ξεκίνημα του κόσμου υπήρχε μόνο το χάος, μια άβυσσος δίχως φως, δίχως μορφή, δίχως πάτο. Υστερα εμφανίστηκε η Μητέρα Γη, η Γαία». Στο βιβλίο «Θεοί και Θεές της μυθολογίας» η Γαλλίδα Φρανσουάζ Ραχμίλ ξεκινά από τις απαρχές του κόσμου και τη γέννηση των θεών και των προγόνων τους για να αφηγηθεί τις ιστορίες και τις περιπέτειες των δώδεκα Θεών του Ολύμπου σε ισάριθμα κεφάλαια. Κάθε κεφάλαιο έχει ως τίτλο το όνομα και την ιδιότητα του Θεού και ακολουθούν σε μια μικρή εισαγωγή οι πληροφορίες για τους γονείς, τα σύμβολα, τις δυνάμεις και την εμφάνισή του. Τα κείμενα είναι πλούσια σε εικόνες, η γραφή είναι ζωηρή και ευφάνταστη, η γλώσσα οικεία και ανεπιτήδευτη. Πριν ακόμα ξεκινήσετε όμως την ανάγνωση, θα εντυπωσιαστείτε με την εικονογράφηση του βιβλίου, που υπογράφει η ταλαντούχα Σαρλότ Γκαστό, η οποία συνεργάζεται ως εικονογράφος με τους μεγαλύτερους γαλλικούς εκδοτικούς οίκους.

Υπέροχες εικόνες συνοδεύουν το ξετύλιγμα της ιστορίας της ανθρωπότητας και στο βιβλίο «Εμείς, η ιστορία μας». Ο Υβάν Πομμό με τη βοήθεια του ιστορικού Κριστόφ Υλλά-Σομέρ μοιάζει να φιλοτεχνεί μια τοιχογραφία με όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ανθρώπινης πορείας και δημιουργίας πάνω στη γη. «Ποια είναι η αρχή της ιστορίας μας δεν το γνωρίζουμε, όμως ούτε το τέλος της θα το μάθουμε. Η ιστορία μας ξετυλίγεται επάνω σε έναν πλανήτη χαμένο ανάμεσα σε άλλους, σε ένα απέραντο σύμπαν» ξεκινά η διήγηση, που επικεντρώνεται στα επιτεύγματα των πολιτισμών και στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους από τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες στους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους. Σημαντικοί σταθμοί είναι φυσικά τα ταξίδια, οι εφευρέσεις, η πρόοδος της επιστήμης, οι συγκρούσεις, οι καταστροφές. Οπως θα παρατηρήσουν οι επιμελείς αναγνώστες, μέχρι και τις πρώτες 30 σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το «εμείς» θέλοντας να υπογραμμίσει ότι όλοι ήμαστε ίδιοι στην αρχή και διαφοροποιηθήκαμε στην πορεία, αλλά και ότι όλοι οι πολιτισμοί έχουν βάλει το λιθαράκι τους στο οικοδόμημα που είναι σήμερα ο πλανήτης μας. Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί σε 12 χώρες.