ΒΙΒΛΙΟ

Λέσχη Ανάγνωσης με τον Κρ. Μπουν σε ρόλο… θεραπευτή

15elliott_bay_

Ο Κρίστοφερ Μπουν είναι ένας παράξενος νέος, με μυαλό που δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο. Ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, ο Κρίστοφερ Μπουν, ο ήρωας του μυθιστορήματος του Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» (εκδ. Ψυχογιός), θα «συναντήσει» 12 θεραπευόμενους του ΚΕΘΕΑ Διάβαση. Μαζί, με παρέα και άλλα βιβλία, θα διανύσουν μια μεγάλη διαδρομή ώς την άνοιξη του ’19, «συζητώντας» για την πλοκή, για τη λογοτεχνία και τα μαθηματικά, για τον κόσμο γύρω μας, για τους ίδιους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας «Θαλής + Φίλοι», που από το 2005 «στήνει» Λέσχες Ανάγνωσης σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων και το Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Διάβαση, ένα «ανοικτό» πρόγραμμα απεξάρτησης που απευθύνεται σε ενήλικες, εργαζόμενους, φοιτητές, περιστασιακούς χρήστες, και τις οικογένειές τους. «Στο πλαίσιο της ”Αθήνα 2018” θελήσαμε να δημιουργήσουμε Λέσχες Ανάγνωσης για ανθρώπους που δεν είχαν πρόσβαση σε αυτές. Ετσι σκεφθήκαμε τις θεραπευτικές κοινότητες», λέει στην «Κ» η υπεύθυνη της Λέσχης στη Διάβαση κ. Αλκηστη Πατρινέλη, από τα πιο δραστήρια μέλη της ομάδας «Θαλής + Φίλοι» (αν και καθηγήτρια μαθηματικών κρατούσε από μικρή τη λογοτεχνία κοντά στην καρδιά, «όλα είναι γλώσσα» λέει).

Στην πρώτη συνάντηση τα μέλη της ομάδας θα γνωριστούν μεταξύ τους αλλά και με το βιβλίο. «Χωρίς… σπόιλερ, θα κάνουμε μια παρουσίαση του μυθιστορήματος και έπειτα θα το σπάσουμε σε μέρη, τα οποία θα αναλύουμε στις επόμενες συναντήσεις. Η συζήτηση “βγάζει” πάντα υλικό. Ακόμα και όσοι έχουμε διαβάσει το βιβλίο, με τη συζήτηση θα οδηγηθούμε σε πράγματα που δεν είχαμε σκεφθεί». Το θεραπευτικό πρόγραμμα της Διάβασης περιλαμβάνει πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που «ανοίγει» σε μια Λέσχη Ανάγνωσης. «Οταν μας έγινε η πρόταση, ενθουσιαστήκαμε. Στόχος είναι η γνωριμία με τη λογοτεχνία και με έναν πιο δημιουργικό, πιο παραγωγικό τρόπο ανάγνωσης», λέει στην «Κ» η κ. Κατερίνα Κοϊτσάνου, υπεύθυνη τμήματος Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ Διάβαση. «Τα ερεθίσματα είναι πολύ σημαντικά στη διαδικασία της απεξάρτησης».

Η διαχειρίστρια προγράμματος της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου κ. Εριφύλη Μαρωνίτη βρίσκει πολύ ωραίες λέξεις να περιγράψει την πρωτοβουλία: «Τι θα ήμασταν χωρίς μια ιστορία να διηγηθούμε; Ενα μύθο να φανταστούμε εκεί τον εαυτό μας; Εναν ήρωα να ταυτιστούμε; Αυτή τη δυνατότητα, όσο διαρκεί η “Αθήνα 2018” – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε για όσους περισσότερους συμπολίτες μας γίνεται πραγματικότητα».