ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Γιώργος Μπράμος: Εσωτερικός και ουσιαστικός

gkat_15_1708_page_1_image_0005

Ως έναν άνθρωπο διακριτικό, χαμηλών τόνων, εσωτερικό και ουσιαστικό στις φιλίες και στις σκέψεις του περιγράφει ο Μισέλ Δημόπουλος τον φίλο και συνεργάτη του, τον κριτικό κινηματογράφου και συγγραφέα Γιώργο Μπράμο που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης 14 Αυγούστου σε ηλικία 67 ετών. «Ηταν πιστός στους φίλους του», συμπληρώνει ο κ. Δημόπουλος.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν ο νεαρός Μπράμος επέστρεψε από την Ιταλία. Με εφόδιο τις σπουδές του στη Νομική και στον κινηματογράφο και τη λατρεία του στο ιταλικό σινεμά, ξεκίνησε να συνεργάζεται με την εφημερίδα «Αυγή» και το περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος». Συνεργάστηκε επίσης με την «Κ», την «Ελευθεροτυπία» και τα περιοδικά «Τέταρτο», «Αντί» και με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Συνεργάστηκε επίσης στα σενάρια των ταινιών «Ηταν ένας ήσυχος θάνατος» της Φρίντας Λιάππα, «Καλή πατρίδα, σύντροφε» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, «Κλοιός» του Κώστα Κουτσομύτη, «Ξένια» του Πατρίς Βιβανκός, «Terra incognita» του Γιάννη Τυπάλδου. Εγραψε δοκίμια για τον κινηματογράφο, μυθιστορήματα όπως «Το βρεγμένο ρούχο», «Μαύρα μάτια», «Ανάμεσα στους τοίχους», όλα στις εκδόσεις Καστανιώτη, ενώ συμμετείχε σε συλλογές διηγημάτων. Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου στην ΕΡΤ.