ΜΟΥΣΙΚΗ

Πόρτα στη μουσική

Πόρτα  στη μουσική

Κι εκεί ανάμεσα στους διαγωνισμούς μουσικών ταλέντων και τον Μάρκο Σεφερλή, που πότε τραγουδάει «Κάνε μου λιγάκι μμμμ» και πότε μεταμφιέζεται σε Τζον Τραβόλτα, σκάει μύτη ο Κωστής Μαραβέγιας με τη «Μουσική Παντού» και λες… υπάρχει ελπίδα.

Στη νέα εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, ο γνωστός τραγουδοποιός κάνει αυτό που ξέρει καλά. Μας συστήνει μουσικές και μουσικούς, δίνει βήμα στην εξαιρετικά πλούσια νέα σκηνή Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών, αλλά και τιμάει τους ήδη γνωστούς και καταξιωμένους.

Μουσικές περιπλανήσεις, απρόσμενες εκτελέσεις τραγουδιών, σε πάρκα, λιμάνια, τρένα, αστικά λεωφορεία, μπαράκια του Μεταξουργείου, στους υποφωτισμένους δρόμους της πόλης ξημερώματα Κυριακής. Ολη η Αθήνα γίνεται μια απέραντη μουσική σκηνή, γλυκαίνει, και κάνει κι εμάς να τη βλέπουμε αλλιώς.

Τα χάλκινα των Melios Balkana Mama μπερδεύονται με τα τραγούδια της Νατάσας Μποφίλιου και τα ρεμπέτικα του Αλκαίου Σουγιούλ και της Μαρίας Βασιλοπούλου.

Κατ’ εξοχήν καλλιτέχνης των ζωντανών εμφανίσεων, ανεξάντλητος στη σκηνή, ο Κωστής Μαραβέγιας σ’ αυτήν την εκπομπή, αν και όχι σε πρώτο πλάνο ο ίδιος, παίζει μπάλα στο «γήπεδό» του και μάλλον κερδίζει το στοίχημα. Η «Μουσική Παντού» έχει φρεσκάδα, ζωντάνια, εξωστρέφεια, εξαιρετικές μουσικές επιλογές και μια απλοϊκότητα σκηνοθετική και σεναριακή -ο ίδιος υπογράφει τη σκηνοθεσία και το σενάριο- που, όμως, εκπέμπει έναν τρυφερό ερασιτεχνισμό, κάτι το ανεπιτήδευτο.

Ας μη δούμε, όμως, την εκπομπή αυτή μόνο ως ένα ευχάριστο τηλεοπτικό μουσικό διάλειμμα ή έναν τρόπο να δούμε διαφορετικά την Αθήνα. Το σημαντικότερο είναι ότι ανοίγει την πόρτα σε αρκετούς μουσικούς που δεν έχουν σχεδόν καμία δυνατότητα πρόσβασης στα ιδιωτικά κανάλια, ρίχνει γέφυρες να έρθουν σε επαφή με ένα ευρύτερο κοινό κι αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους και κουράγιο να συνεχίσουν.