ΜΟΥΣΙΚΗ

Παιδιά μεταναστών κατακτούν τα Brit Awards

23s15cor

Τα τελευταία χρόνια, όταν ακούς για μουσικά Brit Awards σκέφτεσαι συνήθως πολύχρωμη ποπ, εφηβικά είδωλα και εκατοντάδες εκατομμύρια «χτυπήματα» στις διαδικτυακές πλατφόρμες, τα οποία σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν ποιος θα ανέβει στη σκηνή – για να βραβευτεί ή να τραγουδήσει. Κάποια από αυτά ίσχυσαν βέβαια και φέτος στην τελετή απονομής που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην Ο2 Αrena του Λονδίνου. Οι βασικοί βραβευθέντες της βραδιάς όμως έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Αρχικά είναι πολύ νέοι· όχι μόνο στην ηλικία αλλά και στη σχέση τους με το μουσικό κοινό. Επειτα, πρόκειται για δύο καλλιτέχνες που αποτελούν χαρακτηριστικά παράγωγα, κατευθείαν από το πολυπολιτισμικό χωνευτήρι του Λονδίνου. Ο ράπερ Stormzy, που επικράτησε έναντι του φαβορί Εντ Σίραν στην κατηγορία του κορυφαίου άνδρα καλλιτέχνη, είναι 24 ετών. Η καταγωγή του είναι από την Γκάνα, όμως ο ίδιος άρχισε να φτιάχνει τις πρώτες του ρίμες όταν ήταν έντεκα στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου γνώρισε τη λεγόμενη «grime» σκηνή. Σε αυτή, το παραδοσιακό χιπ χοπ συναντά την ηλεκτρονική μουσική, με τον Stormzy παράλληλα να ασχολείται και με κοινωνικά θέματα εκτός του κλασικού όπλα-ναρκωτικά-γυναίκες, που επικρατεί στο σύγχρονο ραπ. Στην προχθεσινή του εμφάνιση, ένας από τους στίχους του εγκαλούσε την Τερέζα Μέι σχετικά με τις αποζημιώσεις για την τραγωδία του Πύργου Γκρένφελ.

Η 22χρονη Dua Lipa, από την άλλη, νικήτρια στην κατηγορία των γυναικών, είναι το νέο «καυτό» όνομα της βρετανικής ποπ. Οι γονείς της μετανάστευσαν από την Πρίστινα του Κοσόβου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εκείνη ωστόσο γεννήθηκε στο Λονδίνο, όπου και (εμφανώς) ανέπτυξε τη δημιουργική και στυλιστική της ταυτότητα. Η όμορφη τραγουδίστρια κυκλοφόρησε πρόσφατα τον πρώτο της δίσκο, ενώ το σινγκλ «New Rules» αποτελεί ήδη μεγάλη επιτυχία και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Κι αν οι δύο προαναφερθέντες είναι οι νέοι σταρ στη Βρετανία, κάποιοι άλλοι βραβευθέντες λογίζονται πια ως παγκόσμιου βεληνεκούς ονόματα. Ενας τέτοιος είναι σίγουρα ο Αμερικανός ράπερ Κέντρικ Λαμάρ, ο οποίος στην O2 Arena έδωσε άλλη μια εντυπωσιακή παράσταση, προτού αναδειχθεί σε κορυφαίο διεθνή καλλιτέχνη. Το αντίστοιχο βραβείο στις γυναίκες δόθηκε στη Νεοζηλανδή Lorde, η οποία με το «Melodrama» μάς έδωσε έναν από τους καλύτερους δίσκους της περυσινής χρονιάς. Τέλος, όσον αφορά τα συγκροτήματα, οι επιλογές ήταν κάπως πιο συμβατικές, αφού προτιμήθηκαν οι «παλιοί» Gorillaz και οι Foo Fighters.