ΘΕΑΤΡΟ

Επίδαυρος: «Προμηθέας» με γυναικεία σφραγίδα

gkat_14__090_page_1_image_0006

Αυλαία ρίχνει αυτό το διήμερο το Φεστιβάλ Αθηνών, με μια διπλή (9-10/8) παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη», του Αισχύλου, στην Επίδαυρο. Σε μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ο διευθυντής του Σταύρος Τσακίρης σκηνοθετεί τη διεθνούς φήμης –και ελληνικής καταγωγής– Βρετανίδα ηθοποιό Κάθριν Χάντερ, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα που ενσαρκώνει τον ρόλο του Προμηθέα. Ενα από τα πιο εμβληματικά θεατρικά έργα της αρχαιότητας παρουσιάζεται εδώ σαν παντοτινός λαϊκός θρύλος, επίκαιρος και στον σημερινό ταραγμένο κόσμο, δίχως ετεροχρονισμούς.

Οι προκαταλήψεις απέναντι στην ελευθερία του ατόμου, η ανθρώπινη σκέψη που ποδηγετείται από κάθε είδους εξουσίες και θρησκείες, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι πράγματα που ισχύουν και σήμερα και κρατούν τον Προμηθέα «δεσμώτη», έστω και κάπου στο χάος των μεγαλουπόλεων.
Τον κεντρικό ρόλο του αφηγητή έχει ο Νικήτας Τσακίρογλου, ενώ σε εκείνον του Ηφαίστου βρίσκεται ο Δημήτρης Πιατάς.

Την Ιώ υποδύεται η Πέγκυ Τρικαλιώτη, το Κράτος ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης και τον Ωκεανό ο Γεράσιμος Γενατάς. Η μετάφραση, που έγινε ειδικά για την παράσταση, είναι του Δημήτρη Δημητριάδη.

Στις 9 μ.μ., Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.