ΘΕΑΤΡΟ

Σενάριο Σεπτεμβρίου για Φεστιβάλ Αθηνών

Σενάριο Σεπτεμβρίου για Φεστιβάλ Αθηνών

Περισσότερες εκπλήξεις από αυτές που σχεδίαζε η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών έφερε η επιδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η νέα διευθύντρια του θεσμού, που φέτος κλείνει τα 65 του χρόνια, να εξετάζει τη διοργάνωση ενός «έκτακτου» φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο, με έμφαση στην ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή.

«Δεν καταθέτουμε τα όπλα και αυτή τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε τη μετάθεση του προγράμματος για το 2021. Θέλουμε το φεστιβάλ να γίνει εντός του 2020 ακόμη και σε πιο μικρή και συμπυκνωμένη μορφή. Μοιραία, αυτό θα επιφέρει κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμά μας. Αν η ισορροπία του προγράμματος γέρνει προς τους Ελληνες καλλιτέχνες, δεν το θεωρώ ήττα. Οι Ελληνες καλλιτέχνες χρειάζονται στήριξη, καλλιτεχνικά και οικονομικά», λέει στην «Κ» η διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών, Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Ηδη γίνονται συνεννοήσεις με τους ξένους καλλιτέχνες για τη μεταφορά των παραστάσεών τους σε επόμενη διοργάνωση, λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που επιφέρουν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και των πτήσεων από το εξωτερικό.

Το «καλό σενάριο» για Επίδαυρο και Ηρώδειο είναι να πραγματοποιηθούν λίγες φθινοπωρινές παραστάσεις και συναυλίες, με τους θεατές να διατηρούν τις αποστάσεις τους, δηλαδή με την πληρότητα των αρχαίων θεάτρων περίπου στο μισό. Είναι πολύ πιθανό να δούμε τελικά μόνο τις παραγωγές των κρατικών φορέων, αν οι ιδιώτες παραγωγοί δεν θελήσουν να πάρουν το ρίσκο μιας ακριβής εκδήλωσης με αβέβαιη την προσέλευση του κοινού. Επίσης, απαραίτητος θεωρείται ο επανασχεδιασμός του τρόπου εισόδου – εξόδου και ταξιθεσίας του κοινού, για να μην προκαλείται συνωστισμός.

Πάντως, οι παραγωγές που είχαν εγκριθεί για την Επίδαυρο ήταν οι «Ορέστης» (Γ. Κακλέας), «Φιλοκτήτης» (Τ. Γκραουζίνις), «Προμηθέας Δεσμώτης» (Αρ. Μπινιάρης), «Λυσιστράτη» (Οδ. Παπασπηλιόπουλος) και «Πέρσες» (Δ. Λιγνάδης) από το Εθνικό Θέατρο, «Ιφιγένεια εν Ταύροις» (Γ. Νανούρης), «Βάκχες» (Ν. Κοντούρη), «Ιχνευταί» (Μ. Μαρμαρινός) και «Ορνιθες» (Γ. Ρήγας) από το ΚΘΒΕ. Στη μουσική Μικρή Επίδαυρο θα βλέπαμε τους Σαβίνα Γιαννάτου,  Αλκίνοο Ιωαννίδη, Μιχάλη Σιγανίδη κ.ά.

Oλα θα κριθούν από τις τελικές ημερομηνίες διεξαγωγής του Φεστιβάλ Αθηνών, κάτι που η κ. Ευαγγελάτου ελπίζει ότι θα γίνει γνωστό μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Τότε θα φανεί πότε μπορούν να αρχίσουν οι πρόβες των ηθοποιών, ποια έργα θα συμβασιοποιηθούν, πόσα θα μετατεθούν για την επόμενη χρονιά και ποια θα είναι η οικονομική ζημία της διοργάνωσης.

Το ντεμπούτο της κ. Ευαγγελάτου στο τιμόνι του φεστιβάλ έμελλε να γίνει σε έκτακτες συνθήκες που απαιτούν έκτακτες κινήσεις. Αντί της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, η νέα διευθύντρια έστειλε χθες ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από την Πειραιώς 260, ένα μήνυμα ελπίδας για τα 65 χρόνια φεστιβάλ. «Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να επανασχεδιάσουμε το φεστιβάλ, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», σημείωσε.

Σε μια «χαραμάδα» κανονικότητας, το φεστιβάλ έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα που σχεδίασε και αποτελείτο από περίπου 70 εκδηλώσεις με νέους αλλά και καταξιωμένους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Το Λύκειο Επιδαύρου του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου αντικαταστάθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα «Πάροδος», ενώ οι παραστάσεις θα ξεκινούν με έναν «Πρόλογο» από ειδικούς του θεάτρου και του χορού.

Λόγω της αβεβαιότητας των καιρών, θα αποφύγουμε να αναφέρουμε αναλυτικά τις παραστάσεις και τους καλλιτέχνες του φεστιβάλ. Ενδεικτικά, στον φετινό σχεδιασμό της Πειραιώς συμπεριλαμβάνονται παραστάσεις των Κριστόφ Βαρλικφόσκι, Τόμας Οστερμάγερ, Κιρίλ Σεμπρένικοφ, Ρίμινι Πρότοκολ, Νίκου Καραθάνου, Εκτορα Λυγίζου, Πρόδρομου Τσινικόρη, Σοφίας Μαυραγάνη κ.ά., αλλά και έκθεση γλυπτών του Takis, η νέα εβδομάδα ηλεκτρονικής μουσικής Chronotopia, χιπ χοπ διαγωνισμοί χορού. Στο Ηρώδειο η ΕΛΣ προγραμμάτιζε «Τόσκα» και «Ριγολέτο», η ΚΟΑ και η ΚΟΘ θα ήταν εκεί, ενώ θα βλέπαμε Γιάννη Αγγελάκα, αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο και συναυλίες τζαζ.