ΘΕΑΤΡΟ

Φεστιβάλ Καρδίτσας, ερασιτεχνικό θέατρο από τα σπλάχνα της κοινωνίας

Φεστιβάλ Καρδίτσας, ερασιτεχνικό θέατρο από τα σπλάχνα της κοινωνίας

Λέμε συχνά για την ανάγκη, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, να κρατάμε ζωντανές τις εστίες του πολιτισμού, έστω και μικρές, κουτσουρεμένες, γιατί αυτές είναι, τελικά, που θα μας βοηθήσουν να σώσουμε την ευαισθησία και την ανθρωπιά μας, εν μέσω της πολυεπίπεδης αγριότητας που μας περιβάλλει. Κι αν αυτή η ανάγκη είναι ορατή στα μεγάλα αστικά κέντρα σαν την Αθήνα –όπου, αν μη τι άλλο, η τέχνη πάντα θα βρίσκει τους εκφραστές της–, καταλαβαίνει κανείς πόσο πιο επείγον είναι το ζήτημα όσον αφορά την περιφέρεια. Οι άνθρωποι της περιφέρειας (που το τελευταίο που τους πειράζει είναι να τη λέμε επαρχία) χρειάζονται την αύρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα όταν αυτές γεννιούνται μέσα από τα σπλάχνα της τοπικής τους κοινωνίας, για να αποκτήσουν στη συνέχεια πανελλήνια εμβέλεια.

Ενα τέτοιο πανελλήνιο φεστιβάλ, αφιερωμένο στο ερασιτεχνικό θέατρο, βρίσκεται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη στην πόλη της Καρδίτσας (μέχρι την προσεχή Κυριακή), καλώντας κάθε βράδυ τους κατοίκους της περιοχής να έρθουν στο τοπικό κινηματοθέατρο για να απολαύσουν παραστάσεις θιάσων από όλη τη χώρα. Και η αλήθεια είναι πως η αίθουσα γεμίζει! Οι δύο πρώτες μέρες του φεστιβάλ, τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά, ήταν χαρακτηριστικές της επιθυμίας και της αγάπης που έχουν οι Καρδιτσιώτες γι’ αυτό. Πρόκειται, άλλωστε, για την 32η διοργάνωση φέτος, διά χειρός της Ενωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (πάνω από 200 στον αριθμό) και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι συντελεστές των οποίων δίνουν ολοφάνερα μεγάλη σημασία στον θεσμό.

«Το σημαντικό για εμένα είναι να κερδίζουμε την ντόπια κοινότητα, το φεστιβάλ να έχει παρουσία στην κοινωνία της Καρδίτσας και αναφορά σε αυτήν», μου λέει με ζέση ο κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης και «ψυχή» της διοργάνωσης. Ο ίδιος έχει έντονη παρουσία στην πόλη και στις πολιτιστικές της εκδηλώσεις· παράλληλα είναι και εκείνος που προσκάλεσε –και σε κάποιες περιπτώσεις έπεισε– σημαντικούς ανθρώπους των τεχνών να έρθουν στην Καρδίτσα για το φεστιβάλ. Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο, οπότε και τιμήθηκε η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη, ενώ θα ακολουθήσουν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Μόρτζος, ο Μάνος Ελευθερίου (με ομιλητή τον Τίτο Πατρίκιο), ο Σωτήρης Χατζάκης και ο Διονύσης Τσακνής.

Στο καθαυτό φεστιβάλ τώρα, αξιοσημείωτος είναι ο διαγωνιστικός του χαρακτήρας: επτά θίασοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας, συν το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών, παίρνουν μέρος, διεκδικώντας μια σειρά από βραβεία, κυρίως, όμως, απολαμβάνοντας τη συμμετοχή με την αγνότητα και τον ενθουσιασμό των ερασιτεχνών. Η πρώτη από αυτές τις ομάδες ήταν το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα, το οποίο παρουσίασε με επιτυχία τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη. Την προηγουμένη, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του φεστιβάλ, είχε προηγηθεί μουσική παράσταση, αφιερωμένη σε χορικά του Μάνου Χατζιδάκι, με τίτλο «Από τη Μήδεια στη Λυσιστράτη», σε ερμηνεία της Αλίκης Καγιαλόγλου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι κάτοικοι της περιοχής της Καρδίτσας βλέπουν εκδηλώσεις σαν αυτές του θεατρικού φεστιβάλ και ως ευκαιρία να αναδείξουν τον τόπο τους. Η κοντινή λίμνη Πλαστήρα, άλλωστε, με το θαυμαστό φυσικό τοπίο και τα όμορφα χωριά της λειτουργεί εδώ και χρόνια ως πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι υπεύθυνοι, ωστόσο, τόσο των συλλόγων όσο και της Περιφέρειας, αναγνωρίζουν την ανάγκη αυτή η τουριστική δραστηριότητα να αποκτήσει εξίσου ισχυρό πολιτιστικό πρόσημο για το οποίο και σχεδιάζουν αναλόγως. Αναμένουμε νεότερα…