ΘΕΑΤΡΟ

Εθνικό Θέατρο: Ο «Αμλετ» της Κίνας στην Ελλάδα

16s6kinezik

Με μια πρώτη ματιά μπορεί να φαίνονται όλα «κινέζικα» και κυριολεκτικά θα είναι. Αν μη τι άλλο, όμως, θα είναι και ενδιαφέροντα όσα θα δούμε να διαδραματίζονται στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στην παράσταση «Ο ορφανός Τζάο» του Ζι Ζουν Γιανγκ, που ξεκινάει για 11 παραστάσεις την ερχόμενη Κυριακή.

Πρόκειται για μια παραγωγή στο πλαίσιο της συνεργασίας των Εθνικών Θεάτρων Ελλάδας και Κίνας και το παραδοσιακό έργο του 13ου αιώνα, που χαρακτηρίζεται ως ο «Αμλετ» της κινεζικής λογοτεχνίας, φέρει την υπογραφή του Γουάνγκ Σιάογινγκ, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Κίνας. Στην υπόθεση του έργου, ο Του Αν Γκου σφαγιάζει τον πρίγκιπα της Δυναστείας των Τζιν αλλά ένας γιατρός διασώζει τον νεογέννητο γιο του πρίγκιπα. Πολλά χρόνια αργότερα ο γιος επιστρέφει για να εκδικηθεί.

Το «ζαζού» έργο, μια σύνθεση πρόζας, ποίησης, χορού και παντομίμας, αναδεικνύει τα θέματα της εκδίκησης, της εξουσίας, της δικαιοσύνης και της απώλειας, ενώ είναι από τα έργα που μεταφράστηκαν στην Ευρώπη και αναβίωσαν στο θέατρο και Στον κινηματογράφο. Στην παράσταση συμμετέχουν και Ελληνες ηθοποιοί, που εκπαιδεύτηκαν από τον σκηνοθέτη στον ιδιαίτερο τρόπο παιξίματος του κινεζικού θεάτρου.

​​«Ο ορφανός Τζάο», Εθνικό Θέατρο, Κεντρική Σκηνή, έως 2 Δεκεμβρίου.