ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ιός επέστρεψε, αλλά η Ευρωζώνη ανακάμπτει

Ο ιός επέστρεψε, αλλά η Ευρωζώνη ανακάμπτει

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε σωστό δρόμο, ανεξαρτήτως της αύξησης των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και της εκ νέου επιβολής περιορισμών στην καθημερινότητα της Ισπανίας και της Γαλλίας. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωζώνη εξακολουθεί να ενισχύεται και τον Σεπτέμβριο. Μια σημαντικότερη από την αναμενόμενη άνοδος των 3,4 μονάδων, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει μόλις 1,3 μονάδα, διαμόρφωσε τον εν λόγω δείκτη στις 91,1 μονάδες από τις 87,7 μονάδες τον Αύγουστο. Πρόκειται για την πέμπτη μηνιαία άνοδο κατά διαδοχή, αφήνοντας πίσω το ιστορικό χαμηλό των 64,8 μονάδων τον Απρίλιο. Το κλίμα, σημειωτέον, βελτιώθηκε ακόμα και στη βαρύτατα πληγείσα Ισπανία. Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, όπου η έξαρση των κρουσμάτων είναι τεράστια, αποτέλεσε μια αξιομνημόνευτη έκπληξη με άνοδο 5,8 μονάδων. Στην Ιταλία και στη Γερμανία, με χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων, το κλίμα εξακολουθεί να καλυτερεύει και ο δείκτης ενισχύθηκε 8,4 μονάδες και 1,2 μονάδα αντιστοίχως.

O δρόμος, πάντως, είναι ακόμα μακρύς. Παρά την ενθαρρυντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, προβλέπουμε πως απαιτούνται σχεδόν δύο χρόνια να επανέλθει η οικονομία της Ευρωζώνης στα προ της πανδημίας επίπεδα, ειδικά όσον αφορά το ΑΕΠ της (η Γερμανία και η Γαλλία θα επιστρέψουν στο πρώτο τρίμηνο του 2022, η Ισπανία το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και η Ιταλία μάλλον στις αρχές του 2023). Πρώτον, ο δείκτης, ο οποίος συνδυάζει την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών, παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα-ρεκόρ του Φεβρουαρίου, στις 103,4 μονάδες, και από τον μακροπρόθεσμο μέσον όρο των 100 μονάδων. 

Μέχρι στιγμής η εμπιστοσύνη ανέκαμψε μόνον 55% με 80% στην Ισπανία και στη Γερμανία αντίστοιχα, εν συγκρίσει με το πλήγμα που υπέστη στην πανδημία. Δεύτερον, ο ρυθμός της ανάκαμψης έχει ανακοπεί και πιθανολογείται πως θα συνεχίσει να χάνει τη δύναμή του συν τω χρόνω. Επιπροσθέτως, τα τελευταία στοιχεία του δείκτη υπευθύνων προμηθειών της Ευρωζώνης και του γερμανικού ινστιτούτου Ifo αποτυπώνουν μια αποκλίνουσα πορεία μεταξύ του κλάδου παροχής υπηρεσιών και της μεταποίησης. Ταυτοχρόνως, η παραγωγή και το διασυνοριακό εμπόριο αγαθών έχουν μετατραπεί στην κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Τέλος, εκτιμούμε ότι η αύξηση των περιστατικών μόλυνσης από τον κορωνοϊό και τα στοχευμένα μέτρα για την ανάσχεσή του θα επιδράσουν δυσμενώς στην ανάπτυξη. Εξ ου και αναθεωρούμε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δ΄ τρίμηνο από το 2,2% στο 1,5% σε τριμηνιαία βάση και βελτιώνουμε την εκτίμηση του γ΄ τριμήνου από το 8,4% στο 9%, αφότου περιεστάλη 11,8% το δεύτερο τρίμηνο. 

* Ο κ. Florian Hense είναι οικονομολόγος της Berenberg.