ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία της ολλανδικής Spar με το ντελικατέσεν Αφοί Βασιλόπουλοι

g_oikep_b11--8

Στην οικογένεια της Spar εντάχθηκε ένα από τα πλέον ιστορικά παντοπωλεία-ντελικατέσεν της Αθήνας, το κατάστημα «Αφοί Βασιλόπουλοι», στην πλατεία Κλαυθμώνος. To κατάστημα, που μετράει 110 χρόνια ζωής, αποφάσισε να συνεργασθεί με την ολλανδική αλυσίδα που στην Ελλάδα δραστηριοποιείται με την Spar Hellas και πλέον διαθέτει, μεταξύ των άλλων προϊόντων του, ευρεία ποικιλία τροφίμων και μη τροφίμων που φέρουν το σήμα Spar, από καφέδες και ελιές έως απορρυπαντικά για πλυντήριο πιάτων. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η επέκταση της Spar Hellas μέσω συνεργασιών με μικρές, περιφερειακές αλυσίδες σε όλη την Ελλάδα, με την έμφαση, ωστόσο, να δίνεται στις τουριστικές περιοχές.

Ιδρυτές του ιστορικού ντελικατέσεν ήταν οι επιχειρηματίες Αλεξάνδρου και Τσολίνας, οι οποίοι ξεκίνησαν να λειτουργούν το κατάστημα το 1907. Το κατάστημα έως και το 2012 λειτουργούσε στην οδό Σταδίου 19. Αργότερα, το 1950 η ιδιοκτησία πέρασε στους αδερφούς Γεράσιμο και Χαράλαμπο Βασιλόπουλο, γνωστοί έπειτα από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος», οι οποίοι εμπλούτισαν τα εμπορεύματα με νέα και καθιέρωσαν το μαγαζί στους υψηλούς κύκλους της τότε Αθήνας και το έκαναν να ξεχωρίζει για την πρωτοπορία του. Ουσιαστικά, υπήρξε ένα παντοπωλείο συνώνυμο των εκλεκτών προϊόντων για πολλές δεκαετίες και μέχρι σήμερα. Το 2008 αγοράστηκε από τους Γιώργο και Παναγιώτη Μαστοράκο, πατέρα και υιό, οι οποίοι συνέχισαν τη διατήρηση του καλού ονόματος που είχε χτίσει η οικογένεια τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ειδικής γαστρονομίας, για τα οποία έρχεται κόσμος από όλες τις περιοχές της Αττικής.

Τον Φεβρουάριο του 2012, σε μία από τις πιο επεισοδιακές διαδηλώσεις κατά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το κατάστημα καίγεται ολοσχερώς, εκτός από την ταμπέλα που κοσμούσε την πρόσοψη. Είναι η ίδια φωτιά κατά την οποία καταστράφηκαν οι διπλανοί κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων». Μερικούς μήνες μετά το κατάστημα ξεκίνησε να λειτουργεί μερικά μέτρα πιο πέρα, επί της οδού Παπαρρηγοπούλου 3. Τα υπόλοιπα σχέδια της Spar περιλαμβάνουν την ίδρυση 80 καταστημάτων εντός του 2019. Ηδη η εταιρεία λειτουργεί καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλία, Κρήτη, Σποράδες και Ιόνια Νησιά και στις αρχές του 2019 αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμη έξι νέα καταστήματα σε Αττική, δύο στην Πελοπόννησο και ένα στη Στερεά Ελλάδα. Στη Ζάκυνθο, για παράδειγμα, πρόκειται να μετατραπούν σταδιακά σε Spar εφτά καταστήματα (πρόκειται για τα Express Market, που ανήκουν στο δίκτυο franchising της Μασούτης).

Μέσα στο επόμενο διάστημα η Spar Hellas θα προχωρήσει στην ολική μετατροπή 48 ακόμη καταστημάτων που βρίσκονται στη λεγόμενη ενδιάμεση φάση. Ενδιάμεση φάση σημαίνει ότι τα καταστήματα δεν φέρουν μόνιμη επιγραφή Spar, αλλά εξωτερική σήμανση υπό τη μορφή αφισέτας, μέσω της οποίας οι καταναλωτές πληροφορούνται ότι σε αυτά τα σημεία πώλησης μπορούν να προμηθευτούν προϊόντα Spar. Στα τέλη του 2020 τα καταστήματα Spar θα έχουν φθάσει τα 175 και τα ενδιάμεσης φάσης τα 80, ενώ το 2021 η Spar Hellas προσδοκά το συνολικό της δίκτυο να αριθμεί πάνω από 300 καταστήματα.