ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου

Αναρτήθηκε το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης της μαρίνας του Αλίμου στη σχετική πλατφόρμα του διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ. Η σύμβαση προβλέπει τριετή περίοδο μερικής προστασίας των τιμολογίων για τα επαγγελματικά σκάφη που φιλοξενούνται εκεί, ώστε να δοθεί χρόνος και κίνητρο και στις δύο πλευρές, επενδυτή και επιχειρηματίες, να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύση στο θέμα φιλοξενίας τους. Το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο εντόνων αντιδράσεων από τον κλάδο, καθώς στον Αλιμο βρίσκεται το βασικό σημείο ελλιμενισμού των ενοικιαζόμενων ιστιοπλοϊκών, ως επί το πλείστον, σκαφών. Η καταληκτική προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον διαγωνισμό προσδιορίστηκε για τη 14η Φεβρουαρίου (και όχι Αυγούστου, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στην έντυπη έκδοση) του 2019. Στον διαγωνισμό μεγάλο ενδιαφέρον σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν, μεταξύ άλλων, η Lamda –που πρακτικά προχωρά χωρίς την εταίρο της τουρκική Dogus– και η ΑΒΙΑΡΕΠΣ, σχήμα με βασικό μέτοχο τον επιχειρηματία που ελέγχει και την αεροπορική Sky Express, την εταιρεία handling Swissport και ο οποίος αγόρασε επίσης προ διμήνου έναντι 18 εκατ. το ξενοδοχείο Aktia στο Ηράκλειο.

Στη τρέχουσα Β΄ φάση του διαγωνισμού, πάντως, έχουν προκριθεί εκτός από την κοινοπραξία Lamda Dogus και την ΑΒΙΑΡΕΠΣ και η Intrakat, η κοινοπραξία των Port Ad Hoc-Dream Yacht Mediteranee-J&P ΑΒΑΞ, κοινοπραξία της Ακτωρ Παραχωρήσεις με την TEK ART του ομίλου Koc (και αυτός ο τουρκικός όμιλος φέρεται να έχει de facto αποσυρθεί), η ΑΤΕΣΕ, η Κάσος Κτηματική και η Πόρτο Καρράς.

Τον περασμένο Αύγουστο υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του γενικού σχεδιασμού της μαρίνας Αλίμου. Η έκδοσή του κλείνει το ζήτημα της χωροθέτησης, αδειοδότησης και σχεδίου ανάπτυξης και δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ξενοδοχείου.

Ειδικότερα, το Προεδρικό Διάταγμα επιτρέπει στη χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου, επιφάνειας περίπου 210.000 τ.μ., συνολική δόμηση 18.520 τ.μ. με χρήσεις που αφορούν τη λειτουργία της μαρίνας, χρήσεις αναψυχής και εστίασης, καθώς και αθλητικές και εμπορικές όπως εστιατόρια, ξενοδοχείο, εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο και εμπορικά καταστήματα. Προβλέπει μάλιστα σε τρεις από τις χερσαίες ζώνες (στο βορειοδυτικό αλλά και στο κεντρικό τμήμα της χερσαίας ζώνης) της συνολικής έκτασης των 210 στρεμμάτων που παραχωρούνται, χρήσεις τουρισμού. Αν και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος δεν επιτρέπει περισσότερους από δύο ορόφους, εξακολουθεί να θεωρείται αξιοποιήσιμη για χρήσεις φιλοξενίας και διανυκτέρευσης.

Η μαρίνα του Αλίμου είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων με περίπου 1.200 θέσεις ελλιμενισμού. Η στρατηγική της θέση στη λεγόμενη Αττική Ριβιέρα αλλά και ως μέρος του αστικού ιστού της Αθήνας με εγγύτητα στην υπό ανάπτυξη έκταση του Ελληνικού όπως και η μεγάλη της χερσαία ζώνη της που εκτείνεται σε 210 στρέμματα, αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αξιοποίησή της.