ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ΟΤΕ πούλησε την Τelekom Albania αντί 50 εκατ. ευρώ

Ο ΟΤΕ πούλησε την Τelekom Albania αντί 50 εκατ. ευρώ

Tην επανεστίαση του ομίλου ΟΤΕ στην εγχώρια αγορά σηματοδοτεί η πώληση της θυγατρικής του εταιρείας στην Αλβανία. Ο όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε χθες την πώληση του 99,76% των μετοχών της Τelekom Albania αντί του τιμήματος των 50 εκατ. ευρώ. Αγοραστής είναι η εταιρεία Albania Telecom Invest AD, η οποία ελέγχεται από μετόχους της βουλγαρικής Vivacom. Τo τίμημα που συμφωνήθηκε ανέρχεται σε περίπου 5 έως 6 φορές τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, η Telekom Albania είχε τους πρώτους 9 μήνες του 2018 έσοδα ύψους 50,7 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 7,5 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα ήταν μειωμένα οριακά (-0,4%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, αλλά τα λειτουργικά κέρδη ήταν αυξημένα κατά περίπου 40%.

Ο αγοραστής της Telekom Albania, όπως αναμενόταν, είναι συμφέροντα συνδεόμενα με τη Bulgaria Telecom Company (BTC) EAD, γνωστότερη με την εμπορική της ονομασία Vivacom. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ελέγχεται από τους Βούλγαρους επενδυτές Σπας Ρουσέφ και Ελβιν Γκούρι. Οι τελευταίοι το 2015 με την υποστήριξη ρωσικών κεφαλαίων, και ειδικότερα της τράπεζας VTB, κατάφεραν να αποκτήσουν τη Vivacom, κόντρα στην επενδυτική Olympia Group, του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού. Ειδικά, ο κ. Ρουσέφ θεωρείται σημαντική προσωπικότητα στη Βουλγαρία και στο παρελθόν υπήρξε μοχλός σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών στη γείτονα χώρα.

Τη μεγαλύτερη προσφορά για την Telekom Albania, ωστόσο, είχε προσφέρει η σερβική Telecom Serbia. H τελευταία είχε γνωστοποιήσει ότι προσέφερε 61 εκατ. ευρώ, αλλά η προσφορά της δεν έγινε αποδεκτή από την αλβανική κυβέρνηση. Για το θέμα πήρε θέση ακόμη και ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο οποίος είχε αναφέρει ότι οι σερβικές επιχειρήσεις είναι δεκτές για επενδύσεις στη χώρα του, αλλά όχι και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Ο ΟΤΕ κλείνει έναν κύκλο παρουσίας στη γειτονική χώρα διάρκειας περίπου 20 ετών. «Με τη συμφωνία πώλησης της Telekom Albania, κλείνει ο κύκλος της επιτυχημένης επένδυσης του ομίλου ΟΤΕ στην Αλβανία», σχολίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. «Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση», προσέθεσε, «στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του ομίλου ΟΤΕ, με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η επένδυση στην Αλβανία πραγματοποιήθηκε το 2000 με την απόκτηση του 85% της Albanian Mobile Communications (AMC), η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Telekom Albania. Το 2005 ο ΟΤΕ, μέσω της Cosmote, αύξησε τη συμμετοχή του στην εταιρεία φθάνοντας το 99%. H πώληση αυτή αποτελεί άλλο ένα βήμα επανεστίασης των δραστηριοτήτων του ομίλου ΟΤΕ στη Βαλκανική. Η εταιρεία πλέον διαθέτει παρουσία μόνον στην αγορά της Ρουμανίας, ενώ στελέχη του ΟΤΕ αναφέρουν την αναγκαιότητα εστίασης των επενδύσεων στην εγχώρια αγορά, από την οποία πλέον προέρχεται το 80% των εσόδων και των λειτουργικών της κερδών.

Η συμφωνία για την Telekom Albania υπόκειται στις αιρέσεις των αρχών ρύθμισης της αγοράς και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στους επόμενους δύο έως τρεις μήνες. Σύμβουλος του ΟΤΕ στην πώληση είναι η Eurobank.