ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα ποινική δίωξη σε Λαυρεντιάδη και τέσσερις συνεργάτες του για τα ΕΛΦΕ

Νέα ποινική δίωξη σε Λαυρεντιάδη και τέσσερις συνεργάτες του για τα ΕΛΦΕ

Νέα κακουργηματική δίωξη για την εταιρεία ΕΛΦΕ, συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ασκήθηκε στον επιχειρηματία και σε τέσσερις στενούς συνεργάτες του.

Ο επιχειρηματίας κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε απάτη που αφορά τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε άλλες δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την Alpha Bank. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανο Μπαξεβάνη εις βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι για ηθική αυτουργία σε:

• Απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου εις βάρος της Alpha Bank και του Ελληνικού Δημοσίου.

• Καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση εις βάρος της τράπεζας και

• Ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Ως φυσικοί αυτουργοί των παραπάνω αδικημάτων κατηγορούνται τέσσερα πρόσωπα που φέρονται να είναι εκπρόσωποι των εταιρειών ΕΛΦΕ, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC Ltd. Η εισαγγελική έρευνα άρχισε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank, το 2016.

Σύμφωνα με αυτή, η μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC Ltd συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, ήταν παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση.

Η τράπεζα κατήγγειλε ότι στόχος της μεταβίβασης ήταν η ΕΛΦΕ να μείνει ουσιαστικά δίχως αντικείμενο, ώστε το Δημόσιο να κληθεί ως εγγυητής να καταβάλει τα χρέη της στην τράπεζα. Την ίδια ώρα όμως, οι άλλες δύο εταιρείες, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, που είχαν πλέον την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα είχαν και τα κέρδη, χωρίς υποχρέωση καταβολής των χρεών.