ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 23,4 εκατ. δολάρια τα καθαρά κέρδη της ΦΑΓΕ στο 9μηνο

15s1fage10

Σημαντικές απώλειες εξακολουθεί να καταγράφει η ΦΑΓΕ στην  αμερικανική αγορά, από την οποία πριν από μερικά χρόνια αντλούσε σημαντικά έσοδα. Ο έντονος ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην κατηγορία του γιαουρτιού ελληνικού τύπου –το γνωστό μας στραγγιστό γιαούρτι– και ο κορεσμός που επήλθε στην αμερικανική αγορά βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό πίσω από τη συνεχή κάμψη των πωλήσεων της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας. Ανερχόμενη αγορά είναι η ιταλική, ενώ σημάδια ελαφράς ανάκαμψης, ύστερα από μια μακρά πτωτική περίοδο που ξεκίνησε από το 2009, εμφανίζει η εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΦΑΓΕ, οι πωλήσεις της στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 διαμορφώθηκαν σε 384,3 εκατ. δολάρια, μειωμένες κατά 11,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018. Οπως αναφέρει η εταιρεία στην οικονομική της έκθεση, η μείωση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη υποχώρηση της αξίας πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά 13,3%, στην Ελλάδα κατά 15,6%, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 6,8% και στην Ιταλία κατά 0,7%. Αιτία για την ελάττωση της αξίας πωλήσεων είναι η μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 4,3% συνολικά, η μείωση κατά 4,7% της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η ΦΑΓΕ και η αρνητική επίδραση κατά 2,6% της ανόδου του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε συνολικά κατά 4,3%, όμως η εικόνα ανά κύρια αγορά είναι διαφορετική. Στις ΗΠΑ, όπου η ΦΑΓΕ διαθέτει και εργοστάσιο, ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 9,8%. Οι απώλειες αυτές εν μέρει αντισταθμίστηκαν, όπως επισημαίνει η γαλακτοβιομηχανία, από την αύξηση του όγκου πωλήσεων στην Ιταλία (κατά 8,8%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (κατά 5,2%) και στην Ελλάδα (κατά 0,2%). Παρά τις διάφορες αυξομειώσεις πάντως της ζήτησης, οι αγορές εκτός Ελλάδος παραμένουν οι πλέον σημαντικές για τη ΦΑΓΕ, καθώς από εκεί προέρχεται το 84,9% του τζίρου της.

Τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο σε 148,9 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 42,3 εκατ. δολάρια ή κατά 22,1%. Η μεγάλη αυτή υποχώρηση των κερδών αποδίδεται από τη ΦΑΓΕ στην αύξηση των τιμών παραγωγού στο γάλα, κατά 15,1% σε αυτό που χρησιμοποιεί για την παραγωγή στις ΗΠΑ και κατά 30,5% στην Ευρώπη. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 33,3% και διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο του 2019 σε 23,4 εκατ. δολάρια από 35,1 εκατ. δολάρια στο εννεάμηνο του 2018. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις 14,7 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων 9,6 εκατ. αφορούσαν το εργοστάσιο στις ΗΠΑ, 2,2 εκατ. δολάρια συντήρηση των εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και 2,9 εκατ. δολάρια το υπό κατασκευή εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο.