ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ειδική διαχείριση τίθεται το Τουριστικό Συγκρότημα Καψή

Σε ειδική διαχείριση τίθεται το Τουριστικό Συγκρότημα Καψή

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης έθεσαν οι πιστώτριες τράπεζες το Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε., συμφερόντων της κ. Κωνσταντίνας (Ντίας) Καψή, μετά πολυετή δικαστική αντιπαράθεση για υποχρεώσεις που υπερβαίνουν μαζί με άλλες οφειλές, προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους προμηθευτές, τα 130 εκατομμύρια.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται και συζητήσεις της Dimera, συμφερόντων του ομίλου Σαββίδη, με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά του Out of the Blue Capsis Elite Resort που περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές μονάδες, οι οποίες όμως λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο. Πρόκειται για ιστορικό ξενοδοχείο της Κρήτης, που φιλοξένησε στο παρελθόν celebrities και ξένους ηγέτες καθώς και συνόδους κορυφής, και παραμένει σήμερα ένα από τα πολυτελέστερα της Κρήτης, γνωστό στους παλαιότερους ως Capsis Beach.

Το συγκρότημα ανήκε τουλάχιστον μέχρι τώρα στα συμφέροντα της κ. Ντίας Καψή. Πρόκειται για τη μία από τις δύο θυγατέρες του Θάνου και της Μαρίκας Καψή, που ξεκινώντας από την Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπου και το πρώτο τους ξενοδοχείο, έκτισαν μία από τις πρώτες μεγάλες ελληνικές ξενοδοχειακές αυτοκρατορίες, τα Capsis Hotels. Η αρχή έγινε το 1966 στο Ηράκλειο της Κρήτης με το Capsis Astoria στην πλατεία Ελευθερίας, και ακολούθησαν σταδιακά από το 1970 το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την οικογένεια Βάρδα, και το επίμαχο σήμερα Capsis Beach στην Kρήτη, όπως και τα Metropolitan Capsis Hotel & Apartments στη Ρόδο και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα. Το 1986, η Μαρίκα Καψή απεβίωσε αφήνοντας τις κόρες τις Λένα και Ντία.

Μέχρι τις 13 Μαΐου οπότε και καταχωρίσθηκε στο ΓΕΜΗ η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, με την οποία το ξενοδοχείο τίθεται σε ειδική διαχείριση, οι συζητήσεις της Dimera αφορούσαν σενάριο εξαγοράς του μέσω του άρθρου 106 Β του πτωχευτικού δικαίου. Επικύρωση δηλαδή συμφωνίας εξυγίανσης κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τους πιστωτές και τον μέτοχο της ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Ομως οι τράπεζες τελικά επέτυχαν την υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης όπως επιδίωκαν ήδη από το 2018, κάτι που σημαίνει πως το εν λόγω ξενοδοχειακό συγκρότημα θα βγει σε πλειστηριασμό ελεύθερο υποχρεώσεων και από το προϊόν του πλειστηριασμού θα ικανοποιηθούν με την κατά τον νόμο προτεραιότητα οι τράπεζες, το Δημόσιο, τα Ταμεία, οι προμηθευτές και τυχόν υποχρεώσεις των εργαζομένων. Επίσης, σημαίνει ότι ο αγοραστής του εν λόγω ξενοδοχείου δεν θα αναλάβει τις συμβάσεις των εργαζομένων.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων προέβησαν σε πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ του ομίλου Ντίας Καψή και κατά των κινήσεων των τραπεζών. Σύμφωνα με επιστολές που έχει δει η «Κ» οι συζητήσεις του ομίλου Σαββίδη με τις πιστώτριες τράπεζες για το σενάριο υπαγωγής σε συμφωνία εξυγίανσης προέβλεπε την απομείωση των υποχρεώσεων του ομίλου προς κάθε λογής πιστωτές στα επίπεδα των 88 εκατ. ευρώ από περίπου 130 εκατ. σύμφωνα με τον όμιλο Καψή και περίπου 180 εκατ. εάν συμπεριληφθούν αμφισβητούμενες από τον τελευταίο απαιτήσεις μιας εκ των τραπεζών ύψους περίπου 50 εκατ. Το ποσό των 88 εκατ. δε δεσμεύει βεβαίως τον ειδικό διαχειριστή που καλείται τώρα να αποτιμήσει με ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και να προχωρήσει σε εκπλειστηριασμό τους. Χρονικά αυτό τοποθετείται εντός του επόμενου δωδεκαμήνου, ενώ μπορεί να λάβει και παράταση αν ζητηθεί, πλην όμως κρίνοντας από το αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο του ομίλου Σαββίδη όσο και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν υπόψη τους το συγκεκριμένο συγκρότημα, πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις εντός του 2020 ανεξάρτητα από την κρίση την οποία διέρχεται ο τουρισμός λόγω της πανδημίας.