ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξι σχήματα διεκδικούν τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Εξι σχήματα διεκδικούν τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Εξι από τα εννέα συνολικά επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στη χθεσινή του συνεδρίαση, σε συμφωνία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, που διαθέτουν μέσω του διαγωνισμού το 35% της συμμετοχής τους στη ΔΕΠΑ Υποδομών, προέκρινε για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού την EPΗ Ιnvestment Advisor, First State Investments, την Italgas, την KKR, τη Macquarie (MEIF 6 DI Holdings) και την κοινοπραξία SINO-CEE Fund & Shanghai Dazhong Public Utilities. Την πρόθεση της κυβέρνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στο τέταρτο τρίμηνο του έτους εξέφρασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, με αφορμή την προεπιλογή των επενδυτών. Ο κ. Θωμάς συνέδεσε την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού με τη διασφάλιση της «ταχείας υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων της από οικονομικά εύρωστους επενδυτές». Επεσήμανε επίσης ότι η ΡΑΕ έχει εγκρίνει ήδη τα επενδυτικά προγράμματα των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών που θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για την έγκριση των τιμολογίων καθώς επίσης και ότι η υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων είναι δεσμευτική και θα επιβλέπεται από τη ΡΑΕ.

exi-schimata-diekdikoyn-ti-depa-ypodomon0
Ο υφυπ. Ενέργειας Γερ. Θωμάς αναφέρθηκε στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας.

Σχετικά με το προφίλ των επενδυτών που περνούν στη δεύτερη φάση, η EPH είναι ένας διακεκριμένος ενεργειακός όμιλος στην Κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, στη Σλοβακία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Η First State Investments είναι διεθνής διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Αυστραλία, ο οποίος επικεντρώνεται στην παροχή μακροπρόθεσμων επενδυτικών υπηρεσιών. Η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη.

Η KKR είναι διεθνής εταιρεία επενδύσεων με 206 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, από τα οποία 11.9 δισ. είναι επενδεδυμένα σε υποδομές. H Macquarie είναι ένας από τους 50 κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, η οποία επενδύει και σε υποδομές. Η MIRA επενδύει σε υποδομές τα τελευταία 25 χρόνια και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 129 δισ. δολ. Η SINO-CEEF είναι εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που εστιάζει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ήπειρο και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές που σχετίζονται με την πρωτοβουλία «One Belt, One Road», της οποίας στόχος είναι να αποτελέσει το μέσο σύνδεσης Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου.