ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξοδο στις διεθνείς αγορές σχεδιάζει η «Τιτάν»

Εξοδο στις διεθνείς αγορές σχεδιάζει η «Τιτάν»

Ομολογιακή έκδοση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αναμένεται να πραγματοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο όμιλος «Τιτάν». Τις τελικές αποφάσεις θα διαμορφώσουν οι συνθήκες που θα επικρατούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά προσώρας το περιβάλλον δείχνει να είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό για μια τέτοια κίνηση, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

H «Τιτάν» δεν έχει ανάγκες χρηματοδότησης καθώς διαθέτει σημαντικά υπόλοιπα σε πιστωτικές γραμμές αλλά και εύρωστες ταμειακές ροές και ρευστά διαθέσιμα. Ωστόσο με την ομολογιακή έκδοση μπορεί να αναχρηματοδοτήσει με ελκυστική τιμολόγηση το ομόλογο των 300 εκατομμυρίων που ωριμάζει το 2021. Ετσι το ύψος της έκδοσης αναμένεται να είναι της τάξης των 250 έως 300 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρουν στην «Κ» άριστα πληροφορημένες πηγές. Ολα αυτά υπο την αίρεση πως δεν θα υπάρξει κάποια αιφνίδια ανατροπή στο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Οσον αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη του ελληνικού πολυεθνικού ομίλου, αυτά συνηγορούν στην επιτυχία της συναλλαγής: κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2020 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 641,8 εκατομμύρια ευρώ, χαμηλότερος κατά 2,1% μετά την αύξηση της τάξης του 6,1% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και την επιβράδυνση που ακολούθησε τον Απρίλιο και τον Μάιο, οπότε και κορυφώθηκε η κρίση του κορωνοϊού. Αυτό ανακοίνωσε η Titan Cement International SA σημειώνοντας πως «οι συνέπειες της πανδημίας στον όμιλό μας ήταν λιγότερο επιβαρυντικές σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς η συνεχιζόμενη λειτουργία του κατασκευαστικού κλάδου κρίθηκε αναγκαία στις περισσότερες αγορές και όλα τα εργοστάσια τσιμέντου του ομίλου σε όλες τις χώρες συνέχισαν να λειτουργούν, προσαρμόζοντας την παραγωγή τους στα επίπεδα της ζήτησης». Η λειτουργική κερδοφορία από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο βελτιώθηκε σε σύγκριση με το 2019 και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 5,5% φθάνοντας τα 97,3 εκατ., χάρη στη μείωση των δαπανών, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους των καυσίμων.

Ο καθαρός δανεισμός στα τέλη Μαΐου 2020 διαμορφώθηκε στα 866 εκατομμύρια ευρώ αυξημένος κατά 30 εκατ. σε σύγκριση με τα τέλη του 2019. Οι υψηλότερες ελεύθερες ταμειακές ροές (19 εκατ. φέτος έναντι 9 εκατ. το 2019) ωφελήθηκαν από τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και τις μειωμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες, εξηγεί η Titan Cement International SA. Στις 31 Μαΐου ο όμιλος διέθετε ταμειακή ρευστότητα άνω των 400 εκατ., συνδυάζοντας ταμειακά διαθέσιμα και διαθέσιμες δεσμευμένες τραπεζικές γραμμές χρηματοδότησης. Ετσι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή σε όλους τους μετόχους που ήταν εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο στις 14 Μαΐου, με την καταβολή προγραμματισμένη για τις 7 Ιουλίου 2020.

Η δραστηριότητα στις ΗΠΑ υπήρξε έντονη κατά το πρώτο τρίμηνο με αύξηση του κύκλου εργασιών 6,2% σε σύγκριση με το 2019. Στο πεντάμηνο πάντως ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 391,9 εκατ. ευρώ (-0,4%) και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα 64,7 εκατ. (-2%). Στην ελληνική αγορά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε μια θετική αναπτυξιακή δυναμική, όμως τον Απρίλιο οι εγχώριες πωλήσεις επλήγησαν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την περιοχή της Ελλάδας και της Δυτικής Ευρώπης, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, μειώθηκε 11,4%, στα 92,1 εκατ. ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,4 εκατ.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο κύκλος εργασιών στο πεντάμηνο κατέγραψε πτώση 10,4% στα 88,9 εκατ., αλλά τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 27,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 1,6 εκατ. ευρώ (+6,1%). Θετικές επιδόσεις σε σχέση με το πεντάμηνο του 2019 κατέγραψαν και η Αίγυπτος και η Βραζιλία.