ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ντιλ αναδιάρθρωσης της εξαγοράς Edison E&P από την Energean

Ντιλ αναδιάρθρωσης της εξαγοράς Edison E&P από την Energean

Σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της εξαγοράς της Edison E&P κατέληξε η Energean με την Edison. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η Energean αποκτά πλέον παρουσία σε εννέα χώρες και επεκτείνεται και στη Βόρεια Θάλασσα. Τι περιλαμβάνουν τα βασικά σημεία της συμφωνίας;

Η Energean αποκτά το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P σε Αίγυπτο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία, Ελλάδα και Μάλτα, το οποίο προσθέτει 226 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα (2P και 2C) και μέση ημερήσια παραγωγή της τάξης των 59 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου για το 2019.

Ο ενιαίος όμιλος διαθέτει πλέον πάνω από 800 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου 2P και 2C αποθέματα, εκ των οποίων το 72% είναι σε αέριο, ενώ η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τις 130.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Σχετικά με το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P που αποκτά η Energean στη Βόρεια Θάλασσα και το οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική συμφωνία, αφορά τη συμμετοχή 25% και 10% στα κοιτάσματα Glencorm (Operator η CNOOC, συμμετέχει και η Total), που αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στα κοιτάσματα Isabella (Operator η Total, όπου συμμετέχουν επίσης η Neptune Energy και η Ithaca Energy), αντίστοιχα.

Το αρχικό τίμημα των 750 εκατ. δολαρίων, που είχε συμφωνηθεί για την εξαγορά, μειώνεται στα 284 εκατ. δολάρια.

«Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι για τη συμφωνία αναδιάρθρωσης των όρων της εξαγοράς της Edison E&P, από την οποία εξαιρούνται η Αλγερία και η Νορβηγία, και στο πλαίσιο της οποίας συμφωνήσαμε να μειώσουμε συνολικά κατά 466 εκατ. δολ. το τελικό τίμημα», δήλωσε ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean.