ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι απαντά ο Κ. Δομαζάκης στο πόρισμα Deloitte

gkat_26_2307-thumb-large--2

Τη δική του εκδοχή για τα αποτελέσματα του ειδικού ελέγχου (forensic), που πραγματοποίησε στην Creta Farms η εταιρεία Deloitte Business Solutions, παρέχει με ανακοίνωσή του ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, που διατηρούσε, μέχρι την αλλαγή της διοίκησης, τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην κρητική αλλαντοβιομηχανία και είναι ένας από τους παλαιούς βασικούς μετόχους της.

Ο ειδικός έλεγχος αποκάλυψε εκτεταμένη κακοδιαχείριση στην εταιρεία επί των ημερών των Μάνου και Κ. Δομαζάκη, ενώ η έριδα μεταξύ των δύο αδελφών μαίνεται από το 2019. Ο Κ. Δομαζάκης αναφέρει ότι έχει καταθέσει μηνύσεις από το 2019 για ορισμένα από τα ζητήματα κακοδιοίκησης, που έχουν ανακύψει, σημειώνοντας τα εξής.

• Οι συνδεδεμένες εταιρείες που δεν γνωστοποιήθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, κατά τον έλεγχο της Deloitte Business Solutions, είναι οντότητες χωρίς ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα. «Σε κάθε περίπτωση η ελέγκτρια εταιρεία πληροφορήθηκε την ύπαρξη των εταιρειών αυτών επί το πλείστον από δική μου δήλωση και στοιχεία που της παρείχα. Σημειώνω ότι επανειλημμένως ζήτησα και συνεχίζω να ζητώ να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των βασικών μετόχων της Creta Farms και των μελών των οικογενειών τους», όπως αναφέρει.

• Σχετικά με τις απολήψεις των βασικών μετόχων, ότι δεν έχει λάβει οποιοδήποτε ποσό αμοιβής για την εργασία του με αποκλειστική καθημερινή πολύωρη απασχόληση ως διευθύνοντος συμβούλου. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, έχει καταβάλει στην εταιρεία τα έτη 2005 και 2006 συνολικό ποσό 11,6 εκατ. ευρώ, καθώς και ποσό 575.000 ευρώ στην ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ.

• Για τα τεχνικά έργα της μονάδας Ρεθύμνου και τη διόγκωση του κόστους από την ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ έχει υποβάλει καταγγελίες προς το οικονομικό σκέλος και εξ ολοκλήρου ως προς το τεχνικό σκέλος. «Από τον Δεκέμβριο του 2018 πραγματοποιήθηκε τεχνικός έλεγχος και αξιολόγηση από εξειδικευμένους πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους, οι οποίοι κατέληξαν ότι τα εν λόγω έργα ουδέποτε υλοποιήθηκαν».

Ο Κ. Δομαζάκης σημειώνει πως ο έλεγχος της Deloitte δεν θα είχε λάβει χώρα αν δεν είχε επιδιώξει «συντονισμένα ήδη από τον Ιούλιο του 2018 να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση των υποθέσεων κακοδιαχείρισης». Προσθέτει πως με την από 21.06.2019 αίτησή του προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, ζήτησε τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία. Η αίτησή του, όπως ισχυρίζεται, συζητήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση, με τη διοίκηση της εταιρείας να έχει αρνηθεί τον έλεγχο, έχοντας ζητήσει την απόρριψη της αίτησής του.

Ο ίδιος ζητεί, ακόμη, να διερευνηθεί εις βάθος και η περίοδος Μαΐου 2019 – Ιουλίου 2020, κατά την οποία, όπως αναφέρει, υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρής διασπάθισης της εταιρικής περιουσίας και των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών.