ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

H τελευταία ταλαιπωρία του Ακη κατά επενδυτών

Εξαλλοι πληροφορούμαι ότι έχουν γίνει στο υπουργείο του Νίκου Χριστοδουλάκη με τα «καμώματα» του συναδέλφου του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μπλοκάρει την τελευταία στιγμή ξένους επενδυτές και τους απειλεί να τους αφαιρέσει την άδεια για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους στον ενεργειακό τομέα, εάν δεν «ξανασυζητήσουν ορισμένα πράγματα με τους συνεργάτες του». Οι έντονες διαμαρτυρίες που εκδηλώνονται από το εξωτερικό στο επιτελείο του κ. Χριστοδουλάκη, ζητώντας νόμιμη προστασία, αναφέρονται σε ξένες επιχειρήσεις που έχουν λάβει ήδη άδειες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΗΕ) και οι οποίες καταγγέλλουν στον υπουργό Οικονομίας, ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τους απειλεί πως θα ανακαλέσει τις άδειες -με διάφορα προσχήματα- εάν δεν… ξαναπεράσουν από το υπουργείο!! Το θέμα, όπως μπορεί να κατανοήσει κανείς, έχει τεράστιες διαστάσεις σε βάθος, που απαξιώνουν και γελοιοποιούν την Ελλάδα και τους Ελληνες πολιτικούς στο εξωτερικό. Πέραν του γεγονότος, βέβαια, ότι θα βλέπουμε με τα κυάλια τις ξένες επενδύσεις.

Θα το παραδώσουν καθαρό

Τα πράγματά τους μάζευαν χθες στην Καραγεώργη Σερβίας και στην πλατεία Συντάγματος οι επιτελείς του κ. Χριστοδουλάκη, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Δημοσιογράφος ρώτησε σύμβουλο του υπουργού τι σημαίνει αυτή η κινητικότητα. Ετοιμάζεστε να παραδώσετε στη Νέα Δημοκρατία; Δεν βαριέσαι -ήταν η απάντηση- χάσει ή κερδίσει το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, εμείς δεν πρόκειται να είμαστε πάλι εδώ πέρα… Και ως εκ τούτου, κατέστρεφαν σωρηδόν και όγκους από έγγραφα. Χρήσιμα, άχρηστα, εκείνοι το ξέρουν. Στο κτίριο του Οικονομικών, πάντως, στην Καραγεώργη Σερβίας, η προετοιμασία ξεκίνησε τρεις ημέρες νωρίτερα. Και ο λόγος, ότι προχώρησαν και σε βαφή από χθες όλων των εσωτερικών χώρων, γραφείων και διαδρόμων. Να το παραδώσουν καθαρό!

Ανταπόκριση στην Αlpha

Το premium του 18% φαίνεται πως έσπευσαν να διασφαλίσουν από νωρίς οι μέτοχοι της Alpha Leasing, οι οποίοι από την αρχή της εβδομάδας -αμέσως μετά την ανακοίνωση της μητρικής Alpha Bank- πωλούν τις μετοχές τους στην τιμή των 6,5 ευρώ ανά τίτλο, στο ύψος δηλαδή που η Alpha Bank θα κάνει τη δημόσια προσφορά για να συγκεντρώσεις τις υπόλοιπες μετοχές της εισηγμένης θυγατρικής της. Ετσι, έως χθες οι επενδυτές πώλησαν μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών 1.991.895 μετοχές της Alpha Leasing (αγοραστής των οποίων ήταν η μητρική τράπεζα), ποσοστό που μεταφράζεται στο 22,3% των μετοχών, που επιδιώκει να αγοράσει η Alpha Bank για να ενσωματώσει τη θυγατρική της. Στόχος της Alpha Bank είναι η αγορά των 8.943.436 μετοχών της Alpha Leasing που ήταν στην ελεύθερη αγορά μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημειώνουν ότι είναι η πιο άμεση αντίδραση που έχει δημιουργηθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Αυτό βεβαίως δείχνει ότι είναι σε καλή τιμή και η προσφορά.

Διευκρίνιση για ΙΒΜ

Επειδή κάποιοι το πήγαν πολύ μακριά το θέμα, επανερχόμαστε στον εκκρεμή διαγωνισμό για το υπερυπολογιστικό σύστημα της EMY, προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ. Απ’ ό,τι φαίνεται -και παρά τον θόρυβο που προκάλεσαν- οι τρεις κοινοπραξίες που αποκλείστηκαν για τυπικούς λόγους (δηλαδή ξέχασαν κάποια δικαιολογητικά για τη συμμετοχή τους), δεν έχουν προσφύγει σε κανένα ένδικο μέσο. Επιπλέον, ο διαγωνισμός δεν πρόκειται να ανατεθεί πριν από τις εκλογές στη μοναδική εταιρεία που δεν αποκλείστηκε, την IBM Ελλάδος. H επιτροπή αξιολόγησης βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει το προβλεπόμενο τεστ στο σύστημα της IBM και τώρα αναμένεται το πρακτικό της, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.