ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Alpha Leasing οδεύει με γρήγορους ρυθμούς στην αγκαλιά της Alpha Bank

Αμεση είναι η ανταπόκριση των επενδυτών στη δημόσια πρόταση της Alpha Bank για την αγορά του 100% των μετοχών της θυγατρικής της Alpha Leasing, κίνηση για την οποία η τράπεζα έλαβε χθες και την απαιτούμενη έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ετσι, μόλις σε επτά συνεδριάσεις, η μητρική Alpha Bank έχει ήδη συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 82,6%, αντί του 77,41% που ήλεγχε πριν και στην τιμή των 6,50 ευρώ ανά μετοχή, όπως άλλωστε προέβλεπε και η δημόσια πρόταση του χρηματοπιστωτικού ομίλου. O συνολικός αριθμός των μετοχών της Alpha Leasing που κατέχει πλέον ο χρηματοπιστωτικός όμιλος ανέρχεται σε 32.722.603 τίτλους.

Σημειώνεται ότι οι αγορές των μετοχών πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο από την Alpha BAnk, ενώ μικρό ποσοστό -μικρότερο του 1% των μετοχών που διαπραγματεύονται στην ελεύθερη αγορά- αγοράζεται από την επίσης θυγατρική της εταιρεία Ιονική Συμμετοχών.

Μεγάλο premium

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του χρηματοπιστωτικού ομίλου, η συγκέντρωση όλων των τίτλων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μηνός, δεδομένου ότι οι επενδυτές σπεύδουν να εισπράξουν το μεγάλο premium που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει το 18% της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της Alpha Leasing.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η μορφή που θα έχει στη συνέχεια η Alpha Leasing. Οπως ανέφερε στην «K» υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, στόχος της τράπεζας είναι η διατήρηση της νομικής μορφής που έχει σήμερα η θυγατρική εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης τουλάχιστον για ένα χρόνο. Αν τελικά αποφασισθεί η συγχώνευσή της, όχι νωρίτερα από το 2005, τότε η εταιρεία θα λειτουργεί ως ξεχωριστή διεύθυνση χρηματοδοτικής μίσθωσης εντός του ομίλου και θα προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσα από το δίκτυο υποκαταστημάτων που αυτός διαθέτει σε όλην την Ελλάδα.

Στρατηγική συγκέντρωσης

Σημειώνεται ότι η δημόσια πρόταση της Αlpha Bank βασίζεται στη δεδηλωμένη πρόθεσή της για συγκέντρωση των βασικών χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων (core business) υπό τον πλήρη έλεγχό της. Κατά συνέπεια η απόκτηση του 100% των μετοχών της Alpha Leasing υπαγορεύεται από την ανωτέρω στρατηγική.

Εν τω μεταξύ, το 2003 η Alpha Leasing έκλεισε με ζημίες ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 9,4 εκατ. ευρώ το 2002 και κατά συνέπεια δεν θα διανείμει μέρισμα, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 161,7 εκατ. ευρώ από 150,6 εκατ. ευρώ το 2002, εμφανίζοντας αύξηση 7,4%.