ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στην ολυμπιάδα

Εν μέσω δηλώσεων περί ουσιαστικής υποστήριξης της νέας κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα των Ολυμπιακών Αγώνων, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ότι πρέπει να αποχωρήσουν τα στελέχη του κόμματος που κατείχαν κρίσιμες θέσεις στην προετοιμασία, όπως ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων κ. K. Καρτάλης. O τελευταίος έχει υποβάλει από τη Δευτέρα την παραίτησή του και -παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση του ζήτησε να παραμείνει- πρόκειται να αποχωρήσει ακολουθώντας τις εντολές των οργάνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δηλώνεται ότι τα στελέχη που συμμετείχαν στην ολυμπιακή προετοιμασία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «από άλλες θέσεις», δηλαδή όχι από τις υπεύθυνες θέσεις που κατείχαν. O πρωθυπουργός K. Καραμανλής είχε υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι οι έχοντες κρίσιμο ρόλο στη διοργάνωση των Αγώνων «θα συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους» προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, οι νέοι υπουργοί δεν θα βρουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι διατεθειμένα να παραμείνουν σε επιτελικές θέσεις του μηχανισμού για την ολυμπιακή προετοιμασία.

Με δεδομένο ότι απομένουν περί τις 150 ημέρες μέχρι την τελετή έναρξης της 13ης Αυγούστου, η νέα κυβέρνηση βρίσκεται προ κρίσιμων αποφάσεων. Το Σάββατο έρχεται στην Αθήνα η ηγεσία της ΔΟΕ, υπό τον πρόεδρο Ζακ Ρογκ, προκειμένου να συζητηθούν οι πολλές εκκρεμότητες. Οσοι παρακολουθούν την προετοιμασία υποστηρίζουν ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα «συμμάζεμα» των δράσεων, ώστε να καταλήξουμε σε ένα περισσότερο ρεαλιστικό πρόγραμμα (π.χ. με την κατάργηση προβληματικών έργων ή άλλων παρεμβάσεων).

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των στελεχών που θα κληθούν να αντικαταστήσουν τον κ. Καρτάλη και όσους άλλους κατείχαν «πολιτικές θέσεις» στο σχήμα που είχε αναλάβει την ολυμπιακή προετοιμασία. Οι αρμοδιότητες του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού N. Αλευρά (δηλαδή περίπου 140 έργα) μετατίθενται στην αναπληρωτή υπουργό κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, η οποία και θα έχει την ευθύνη της ΟΠΕ (της Ομάδας Παρακολούθησης Εργου που πράγματι είχε ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση των δράσεων για τους Αγώνες).

Δεν υπάρχουν, πάντως, πολλοί οι οποίοι συμφωνούν με τη χθεσινή δήλωση του απερχόμενου υπουργού Πολιτισμού Ευαγγ. Βενιζέλου σύμφωνα με την οποία «τα ολυμπιακά έργα είναι είτε πλήρως έτοιμα είτε τελειώνουν σε λίγες εβδομάδες». Ομως, όλοι συμφωνούν με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος περί της έμφασης που πρέπει να δοθεί στο λειτουργικό κομμάτι της διοργάνωσης. Μάλιστα, μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η κατάθεση του τελευταίου -και πλέον κρίσιμου- ολυμπιακού νομοσχεδίου που αφορά τη λειτουργία της πόλης κατά την περίοδο των Αγώνων.