ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Κλειστό και… ακίνητο το «μαγαζί» Χωμενίδη

Καλά, τι ώρα «το κλείνουν το μαγαζί» εκεί στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα; Τηλεφωνούσε χθες, στις τρεις παρά τέταρτο, συνεργάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά ουδείς απαντούσε εκεί, στη στοά της Κοραή! Εντάξει, δεν λέω, ο νέος υπουργός δεν έχει ακόμη μιλήσει (και δύσκολα θα μιλήσει) με τον περιβόητο κ. Χωμενίδη. Είναι, όμως, αυτό λόγος για να κλείνει το «κατάστημα» τόσο νωρίς; Πολύ γρήγορα δεν το έβαλε στα πόδια ο άλλοτε ισχυρός και πανταχού παρών συνεργάτης των κ. Τσοχατζόπουλου και Σημίτη;

Αλλαγές Αβραμόπουλου

Αποδεσμευμένος από «παλαιές» αμαρτίες και με ενισχυμένες αρμοδιότητες θα λειτουργήσει ο νέος δημόσιος τουριστικός μηχανισμός, υποστηρίζουν οι συνεργάτες του κ. Δ. Αβραμόπουλου. Με τη δημιουργία του νέου μηχανισμού μπαίνει στις ελληνικές καλένδες το σχέδιο που είχε συνταχθεί για λογαριασμό της προηγούμενης ηγεσίας και είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Στο πλαίσιο του μηνύματος που έχει περάσει ο πρωθυπουργός, στο νέο υπουργείο Τουρισμού -επισημαίνουν οι ίδιοι άνθρωποι- θα αποκοπούν «ομφάλιοι λώροι» υπηρεσιακών παραγόντων με διάφορους επιχειρηματικούς κύκλους, οι οποίοι προσδοκούν τη διατήρηση των υφιστάμενων δομών…

Γρήγορα αλλά ακριβά

Το θέλαμε γρήγορο, το θέλαμε και φθηνό. O λόγος για το «ορφανό» τμήμα της Μαραθώνιας Διαδρομής, για το οποίο ανεδείχθη προσωρινός μειοδότης η J&P. Εκ παραδρομής, λοιπόν, αντιστρέψαμε τις εκπτώσεις που ήταν… μη εκπτώσεις, αλλά αυξήσεις του προϋπολογισμού. Οι τέσσερις συμμετέχοντες έδωσαν αρνητικές εκπτώσεις για το έργο, το οποίο μπορεί μεν να μας παραδοθεί εγκαίρως, αλλά θα κοστίσει περίπου 34% ακριβότερα. Δηλαδή θα φθάσει τα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμβουλοι και διευθυντές

Το ηθικό των διευθυντών του υπουργείου του θέλησε να ανυψώσει χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας, δίνοντας και ένα νέο πολιτικό στίγμα από το κυβερνών κόμμα για τη δημόσια διοίκηση. Οι σύμβουλοι των υπουργών είναι για να συμβουλεύουν και όχι για να διοικούν τα υπουργεία, τόνισε με σαφή αιχμή για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. H νέα ηγεσία, πρόσθεσε ο κ. Σιούφας, θα συνεργάζεται και θα διοικεί διά της υπαλληλίας και της ιεραρχίας, όπως ορίζουν ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και το Σύνταγμα. Πράγματι, πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης από χθες άρχισε τον κύκλο των επαφών με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η πρόθεση του κ. Νέζη

Το θέμα της παραμονής ή όχι του κ. Στ. Νέζη στο τιμόνι της ΔΕΗ κρίνεται σήμερα, σε συνάντηση που θα έχουν με τον αρμόδιο υπουργό Δημ. Σιούφα. Το τι θα γίνει, τελικά, δεν μπορεί κανείς να το προδικάσει. Πάντως, ο ίδιος ο κ. Νέζης δηλώνει τεχνοκράτης-μάνατζερ, προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα. Πράγμα που σημαίνει ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης. Συνεργάτες του επικαλούνται μάλιστα τα καλά αποτελέσματα της ΔΕΗ.

Στουρνάρας και Νεκτάριος

Ο διοικητής του IKA, πάντως, Μιλτ. Νεκτάριος και ο πρόεδρος της Εμπορικής Γ. Στουρνάρας κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Πληροφορούμαι ότι και οι δύο είναι έτοιμοι να παραιτηθούν, αφού έτσι πρόσταξε το κόμμα, το οποίο τους ανέδειξε στις θέσεις κορυφής του δημοσίου τομέα. Ειδικά στην περίπτωση του κ. Νεκτάριου, όπου πρόκειται -όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση οργανισμού εκτός Χρηματιστηρίου- για απευθείας διορισμό και όχι για εκλογή από μετόχους. Παρ’ όλα αυτά, ο K. Καραμανλής λέγεται ότι θα ήθελε να διατηρήσει στη θέση του τον κ. Νεκτάριο. Εκείνος δεν το συζητά.