ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη Singular Software ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του συστήματος [email protected] IT

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εναρκτήρια συνάντηση του ερευνητικού έργου [email protected] IT, με συντονιστή το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών και τη συμμετοχή της Singular Software στο πλαίσιο του 6ου Προγράμματος Πλαισίου των Τεχνολογιών για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (IST), στο Τεχνολογικό Πάρκο στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, η Singular Software, μέλος του ομίλου Delta Singular, ανέλαβε να σχεδιάσει και να αναπτύξει το κεντρικό σύστημα του [email protected] IT. Με στόχο το αποτέλεσμα να είναι συμβατό με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα των οργανισμών προτυποποίησης W3C (World Wide Web Consortium) και FIPA (Foundatiofor Intelligent Physical Agents), η Singular Software αξιοποίησε την τεχνολογία του Σημασιολογικού Διαδικτύου (Semantic Web), όρισε τη σχετική οντολογία και χρησιμοποίησε τη μεθοδολογία GAIA για τη μοντελοποίηση και τη γλώσσα FIPA-ACL για την επικοινωνία των πρακτόρων. Στην ομάδα ανάπτυξης του έργου, η Singular Software συνεργάστηκε με εταιρείες διεθνώς αναγνωρισμένες στον τομέα τους, όπως οι Porsche, Daimler Chrysler και FIAT στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, o Διεθνήs Αερολιμέναs Αθηνών, οι PTV και MIZAR MEDIASERVICE με εξειδίκευση στον χώρο των ψηφιακών χαρτών και συστημάτων πλοήγησης, το υπουργείο Μεταφορών της Φινλανδίας κ.ά.

Το έργο [email protected] IT αφορά στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ευφυούς, κατανεμημένου λογισμικού το οποίο θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε κινούμενους χρήστες (mobile users). Οι υπηρεσίες αυτές θα αφορούν πληροφορίες χαρτογράφησης, πλοήγησης και μετακίνησης μέσω πολλαπλών μέσων (αυτοκίνητο, πλοίο, αεροπλάνο, τρένο, μετρό) σε επίπεδο κτιρίου (π.χ. αεροδρόμιο), πόλης ή ταξιδιού από χώρα σε χώρα. Θα αφορούν επίσης υπηρεσίες κράτησης θέσης και ηλεκτρονικής πληρωμής εισιτηρίων. Οι χρήστες θα μπορούν να διατηρούν ένα προφίλ πάνω στη συσκευή τους ώστε να απολαμβάνουν προσωποποιημένες υπηρεσίες. Το προφίλ θα είναι δυναμικό και θα αυτο-εκπαιδεύεται (self learning) κατά τη χρήση. Οι υπηρεσίες του [email protected] IT θα είναι διαθέσιμες μέσω Η/Υ, κινητού τηλεφώνου, PDA ή μέσω ενσωματωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων αυτοκινήτου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 50%, περίπου, από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ο συνολικός προϋπολογισμός του αγγίζει τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ.