ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H διεθνοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Με επέκταση των δραστηριοτήτων εκτός της Ζώνης του Ευρώ θα υλοποιηθεί η διεθνοποίηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς, που δεν φαίνεται να σηκώνει σημαντικές διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις. Δυνατότητα για ενδοσυνοριακή συγκεντροποίηση φαίνεται να υπάρχει κυρίως στη γερμανική και λιγότερο στην ιταλική αγορά. Αυτό υποστηρίζει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε χθεσινή έκθεση με τίτλο «Εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά: ήρθε ο καιρός για διασυνοριακή συγκεντροποίηση;»

Η Fitch απαντά αρνητικά στο ερώτημα που η ίδια θέτει, εξηγώντας ότι οι διασυνοριακές εξαγορές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια, που οφείλονται στο διαφορετικό εποπτικό, δημοσιονομικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Επιπλέον, τέτοιες κινήσεις δεν φαίνεται να δικαιολογούνται και από την εμπορική λογική, ιδίως στον τομέα της λιανικής τραπεζικής. «H προηγούμενη εμπειρία», παρατηρεί η Fitch, «έχει δείξει ότι οι εκτιμήσεις για συνέργειες είναι συχνά υπερβολικά αισιόδοξες». Πάντως, σημειώνει, ορισμένες τράπεζες εμφανίζονται ανοικτές στην ιδέα μιας διασυνοριακής συγχώνευσης και αναφέρει σχετικές δηλώσεις της ολλανδικής ABAmro και της γαλλικής BNP Paribas. «Συνεπώς δεν είναι εντελώς απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα στο 2004», παρατηρεί η Fitch. Ωστόσο εξηγεί ότι, κατά τη γνώμη της, η τάση διεθνοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος θα έχει τη μορφή της επέκτασης των δραστηριοτήτων σε χώρες εκτός της Ζώνης του Ευρώ.

Γερμανία

Ειδικότερα όσον αφορά τη γερμανική αγορά, υπάρχει φημολογία για πιθανή εξαγορά εγχωρίων τραπεζών από ξένους ομίλους. H Fitch δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο πέρα από την προσπάθεια για δημιουργία μιας βάσης με την εξαγορά κάποιας μικρής τράπεζας ή την επέκταση των υπαρχουσών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, η JP MorgaChase και η Credit Suisse έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους στο private banking στη Γερμανία, ενώ η ABAmro αγόρασε μια μικρή γερμανική τράπεζα που ειδικεύεται στο private banking, την Bethmann-Maffei από τη HVB.

H ιταλική αγορά χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά και συνεπώς δεν αποκλείονται κάποιες συγχωνεύσεις. Από τους έξι μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, πιο ευάλωτος για εξαγορά εμφανίζεται ο μικρότερος από αυτούς, η Banca Nazionale del Lavoro. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν μικρά περιθώρια για περαιτέρω συγκέντρωση, όμως οι ευκαιρίες είναι πλέον περιορισμένες.