ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καθυστερεί ο νέος κανονισμός του X.A.

Σοβαρή καθυστέρηση παρατηρείται στην έγκριση και εφαρμογή του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση του προσχεδίου του κανονισμού είχε γίνει από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών τους προηγούμενους μήνες, τελικά σήμερα επικρατεί μία υστέρηση στην προώθησή του και στην έγκρισή του για εφαρμογή από τους αρμόδιους φορείς, που είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι αντιρρήσεις και οι διαφωνίες που έχουν εκφρασθεί από τους χρηματιστές αφορούν τον μεγάλο αριθμό των κατηγοριοποιήσεων των μετοχών και των κινήτρων που θα υπάρξουν για την αποχώρηση μιας εταιρείας από το χρηματιστήριο.

Η στασιμότητα που παρατηρείται ενισχύεται εξάλλου και από τη μετεκλογική περίοδο που διανύουμε, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένει η τοποθέτηση του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ με ερωτηματικό παραμένει το εάν θα υπάρξει αλλαγή και στη θέση του σημερινού προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Χθες συναντήθηκαν ο πρόεδρος της EXAE Παναγιώτης Αλεξάκης και ο προέδρος του ΣΜΕΧΑ Παναγιώτης Βοϊλλής με θέμα τον κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει μία νέα παρουσίαση του κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται με τη χρηματιστηριακή αγορά και την ερχόμενη εβδομάδα να τεθεί το σχέδιο του κανονισμού προς έγκριση στην ΕΧΑΕ.

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, τελούν υπό την αναίρεση των αλλαγών που θα έχουμε στις διοικητικές θέσεις του χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.