ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φόβος στις αγορές, πανικός στο X.A.!

Το εκρηκτικό κοκτέιλ βίας που συγκλονίζει τον κόσμο παρασύρει σε ελεύθερη πτώση τις διεθνείς αγορές, όμως στη Σοφοκλέους η εικόνα είναι καταστροφική!

Μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που έχουν προκαλέσει η απειλή της τρομοκρατίας και η παρατεταμένη αστάθεια στο Κοσσυφοπέδιο, ήρθε τώρα η δολοφονία, από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, στην Παλαιστίνη, για να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Οι χρηματιστηριακές αγορές αισθάνθηκαν χθες… το πιστόλι στον κρόταφο. Κατάφεραν ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας να περιορίσουν κάπως τις απώλειες και να διασώσουν τα προσχήματα.

Αντίθετα, δραματική ήταν η εικόνα που επικράτησε στη Σοφοκλέους, στην οποία αναβίωσε το σκηνικό «τρόμου» του Σεπτεμβρίου 2001!

Το X.A. είναι το χρηματιστήριο που βίωσε χθες ολοκληρωτικά την καταιγίδα των αγορών, μετά την Ταϊβάν. Οχι τόσο για τη συντριπτική πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 3,77% όσο για το γεγονός ότι υπέστησαν καθίζηση 343 μετοχές, με μόλις 6 να σημειώνουν άνοδο!

Είναι χαρακτηριστικό ότι 75 μετοχές σημείωσαν απώλειες πάνω από 10%, ενώ «σφαγιάστηκε» στην κυριολεξία η «περιφέρεια»! O δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE Small Cap. υποχώρησε κατά 6,51%! Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την εικόνα της Σοφοκλέους στελέχη της αγοράς, τα οποία διέκριναν στη χθεσινή συνεδρίαση μεθοδευμένες κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Από την άλλη πλευρά, ασκείται κριτική για την παρατεινόμενη εκκρεμότητα των διοικητικών κενών (π.χ. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), αλλά και για τη «συστολή» με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, μέχρι στιγμής, τις επιβεβλημένες διοικητικές αλλαγές σε μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα!