ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιοτική και ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη

Κάποτε τα ανέκδοτα γίνονται πραγματικότητα. Τουλάχιστον για την Ελλάδα, καθώς η γνωστή φράση «Αλβανός τουρίστας» πήρε σάρκα και οστά την τελευταία δεκαετία στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο «αθώα», καθώς η αύξηση των εισόδων των οικονομικών μεταναστατών από την Αλβανία τα τελευταία χρόνια αξιοποιήθηκε στο έπακρον από τις προηγούμενες ηγεσίες στον τουριστικό τομέα προκειμένου να αποδείξουν ότι η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης έχει αυξητικές τάσεις. H Στατιστική Υπηρεσία έστελνε τα στοιχεία στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και ο EOT με τη σειρά του τα χορηγούσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Στη συνέχεια, ο εκάστοτε υπουργός χρησιμοποιούσε τα στοιχεία αυτά προκειμένου να αποδείξει ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών εμφανίζουν αύξηση.

Οι Αλβανοί… τουρίστες

Μάταια, προσπαθούσε ο σημερινός υφυπουργός Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος ως υπεύθυνος του τομέα στη Νέα Δημοκρατία να αποδείξει ότι υπάρχει κρίση στον τουρισμό, επικαλούμενος το σύνολο των απόψεων εκπροσώπων των τουριστικών φορέων, καθώς τα «επίσημα» στοιχεία έδειχναν σημαντική αύξηση και τα αξιοποιούσε στο έπακρον η εκάστοτε ηγεσία. Από ποια «βασική» αγορά, όμως, προερχόταν αυτή η αύξηση; Από την Αλβανία.

Από το 1994 άρχισε η καταγραφή στις εισόδους Αλβανών με 238.453 αφίξεις για να φθάσουμε το 2002 στις 1.255.738 αφίξεις.

Το 1994 το σύνολο των αφίξεων -αφαιρουμένων των επισκεπτών από τις κρουαζιέρες- έφθανε σε 10.641.942 αφίξεις, ενώ το 2002 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έτους) το σύνολο των αφίξεων έφθασε σε 14.179.999. Οι αφίξεις από την Αλβανία έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την «άνοδο», καθώς έφθασαν να καλύπτουν σχεδόν το 10% του συνόλου των αφίξεων ξένων που καταγράφονται στη χώρα μας.

Οσο για το συνάλλαγμα, το σίγουρο είναι ότι οι Αλβανοί περισσότερο συνεισέφεραν στην εκροή χρημάτων, παρά στην ενίσχυση των εισπράξεων. Οπως υποστηρίζουν οι τουριστικοί φορείς, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης απογραφή της κατάστασης και οριοθέτηση νέων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων στον ελληνικό τουρισμό.

Ηδη, ο υπουργός Τουρισμού κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τόνισε ότι «στοχεύουμε σε μια ποιοτική και ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη, η οποία θα προσβλέπει στη βελτίωση των αποδόσεων με παράλληλη αύξηση του αριθμού των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων, με καλύτερη χωρική και χρονική κατανομή της τουριστικής δραστηριότητας», οριοθετώντας μία από τις αρχές της νέας τουριστικής πολιτικής.