ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

OI ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Χρήστος Τουμανίδης

Ο «Μικρός Πρίγκιπας» υπήρξε κατά πάσα πιθανότητα το αγαπημένο του βιβλίο. Ο λόγος για τον κ. Χρήστο Τουμανίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της GRUPPO PRINCE OLIVER ο οποίος, μετά την αλυσίδα καταστημάτων PRINCE OLIVER, εισέρχεται σε ένα νέο κλάδο, αυτόν της ενοικίασης πολυτελών σκαφών αναχυψής. Η εταιρεία, «PRINCE YACHTING», έχει κύριο αντικείμενο την ενοικίαση πολυτελών μεν, μεταχειρισμένων δε, ταχύπλοων σκαφών. Ασχετο εάν ο ίδιος πέρυσι, εν μέσω έντονης φημολογίας σχετικά με το ενδεχόμενο πτώχευσης της GRUPPO PRINCE OLIVER, είχε ανακοινώσει σχέδια περί δραστηριοποίησής του στην αγορά του οικονομικότερου ενδύματος, με δύο καταστήματα ευθέως ανταγωνιζόμενα την γνωστή αλυσίδα καταστημάτων ZARA, όπως ο ίδιος το είχε θέσει. Τελικά αποδεικνύεται ότι ο κλάδος ενοικίασης πολυτελών σκαφών αναψυχής ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ του «Μικρού Πρίγκιπα». Οσο για τη συλλογή οικονομικότερου ενδύματος, το ZARA ακόμη περιμένει τον ανταγωνιστή του…

Ιγκόρ Λάνταου

Με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, συναντήθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλο-γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Aventis, Ιγκόρ Λάνταου, με στόχο να του εκθέσει τα οφέλη από την πιθανή εξαγορά και συγχώνευση με την ελβετική, επίσης φαρμακοβιομηχανία, Novartis. Εδώ και μήνες, η Aventis προσπαθεί να αποφύγει τη δική της, επιθετική εξαγορά, που επιδιώκει η μικρότερή της, γαλλική Sanofi-Synthelabo, στρεφόμενη στη Novartis, για την οποία ελπίζει ότι θα αποτελέσει το… αντίπαλον δέος σε αυτήν την υπόθεση. Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση έχει δηλώσει σύμφωνα με τις οποίες προτιμά μία συγχώνευση Sanofi – Aventis, καθώς η εταιρεία που θα προέκυπτε θα ήταν κυρίως γαλλικών συμφερόντων αλλά και η τρίτη μεγαλύτερη του κλάδου παγκοσμίως.

Κaϊ Ούβε Ρίκε

Διαφοροποιεί τη στάση του έναντι των άλλων ομολόγων του στους ευρωπαϊκούς ομίλους υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών ο Κάι-Ούβε Ρίκε, ο επικεφαλής της Deutsche Telekom. Οπερ έστι μεθερμηνευόμενον ότι δεν σχεδιάζει να εξαγοράσει τα μειοψηφικά μερίδια στην T-Online, και να την ενσωματώσει και πάλι στον όμιλό του. H T-Online δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου και αποφέρει υψηλά κέρδη, όπως ισχύει για όλες τις εταιρείες του είδους? γι’ αυτό και οι μητρικές εταιρείες επιδιώκουν να τις ελέγχουν πλήρως. Εξ ου και η γαλλική France Telecom προχώρησε σε επαναγορά των εναπομεινασών μετοχών στην Wanadoo, που παρέχει υπηρεσίες Ιντερνετ, και στην Orange, που δραστηριοποιείται στην κινητή τηλεφωνία. H δε SAP, η οποία δραστηριοποιείται στη δημιουργία λογισμικού, εξασφάλισε το μειοψηφικό πακέτο στη SAP SI.