ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περικοπές στην Cosmote με απόλυση 120 εργαζομένων

Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» παραδέχεται ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, κ. Μιχ. Τσαμάζ, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, τα οποία ήταν ιδιαίτερως αρνητικά. Γι’ αυτό ζήτησε μέτρα περιορισμού του κόστους στον όμιλο, αρχής γενομένης από την Cosmote, όπου και ανακοίνωσε την απόλυση 120 εργαζομένων. Στη μητρική εταιρεία ανακοίνωσε μέτρα περιορισμού του λειτουργικού κόστους που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 32 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε ό, τι αφορά τις απολύσεις στην Cosmote, αυτές θα γίνουν στη βάση της αναδιάρθρωσης ή/και της διακοπής ορισμένων δραστηριοτήτων της επιχείρησης. «Πρέπει να σταματήσουμε δραστηριότητες οι οποίες δεν επηρεάζουν άμεσα την επίδοση της εταιρείας. Να αυτοματοποιήσουμε λειτουργίες… Η κατάργηση θέσεων εργασίας είναι επιτακτική», ανέφερε σε εσωτερικό σημείωμά του προς το προσωπικό ο κ. Τσαμάζ. Υποσχέθηκε ωστόσο ότι η απομάκρυνση των εργαζομένων -ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί στους άμεσα ενδιαφερομένους- θα γίνει με ευνοϊκότερους όρους απ’ ό, τι προβλέπει η νομοθεσία και με αποζημίωση που αντιστοιχεί σε μισθούς δύο έως τριών ετών. Σε δηλώσεις του επίσης προς στην «Κ», ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι ο κύκλος μέτρων για την Cosmote κλείνει με την κίνηση αυτή, την οποία τη χαρακτήρισε «συναινετικού» χαρακτήρα από την πλευρά των άμεσα ενδιαφερομένων.

Από την άλλη πλευρά, στον ΟΤΕ επαναφέρεται το 40ωρο εργασίας την εβδομάδα, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης προβλέπεται μείωση κατά 15% των εξόδων κίνησης που λαμβάνουν τα στελέχη, μείωση της υπερωριακής απασχόλησης στο ελάχιστο δυνατό, μείωση της αποζημίωσης εργασίας κατά τις αργίες (Κυριακές κ. λπ.), κατάργηση των λεωφορείων που μεταφέρει το προσωπικό κ. ά. Κάποια μέτρα θα ισχύσουν από 1η Μαρτίου και κάποια από 1η Μαΐου 2011. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που του παρέχει η εργατική νομοθεσία, προχωρά σε αλλαγές και μέτρα απαραίτητα για τη βιωσιμότητά του. Ο ίδιος αναφέρθηκε με δραματικούς τόνους στην πορεία του οργανισμού, ενώ χαρακτήρισε το μισθολογικό κόστος ως το υψηλότερο στον οργανισμό. Επίσης ο πρόεδρος του ΟΤΕ έκανε λόγο για απώλεια εσόδων 1,1 δισ. και λειτουργικών κερδών 600 εκατ. στην κινητή τηλεφωνία, κατά τη διετία 2009-10.

Στις απολύσεις της Cosmote αντέδρασαν τόσο η ΓΣΕΕ, όσο και η OME-OTE, κάνοντας λόγο για πολιτικές, υπαγορευμένες από την Deutsche Telekom που στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της. Οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ θεωρούν τις απολύσεις στη θυγατρική εταιρεία, ως προανάκρουσμα αντίστοιχων επιδιώξεων της D. T. στον ΟΤΕ και κάλεσαν τη κυβέρνηση να παρέμβει. Ωστόσο, από το υπ. Οικονομικών διατείνονταν χθες ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα παρέμβασης σε θέματα της Cosmote.

Τέλος, σε απεργία κατέρχονται και οι τεχνικοί της Wind Hellas με αίτημα την επαναφορά επιδομάτων που κόπηκαν από τη διοίκηση της επιχείρησης.

Δυσκολίες με Telekom Srbija

Αμφιβάλλει ο ΟΤΕ για την πώληση της Telekom Srbija στη Σερβία. Η κίνηση στην οποία ο οργανισμός βασιζόταν για την τόνωση της ρευστότητάς του φαίνεται ν’ απομακρύνεται, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αποσύρονται λόγω του υψηλού τιμήματος. H σερβική κυβέρνηση ζήτησε 1,4 δισ. ευρώ για το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ θ’ αντιστοιχούσαν στο μερίδιο του ΟΤΕ. Ο Οργανισμός, στην παρουσίαση των οικονομικών του αποτελεσμάτων του 2010, αναφέρει ότι εξέτασε εάν πληρούνται τα κριτήρια για την ταξινόμηση της επένδυσής του στην σερβική εταιρεία, ως κατεχόμενη προς πώληση, αλλά δεν προέκυψε. Ομως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΤΕ, «εκτιμώντας ότι η διαδικασία και το σχέδιο της πώλησης οδηγείται από τη σερβική κυβέρνηση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί ευλόγως να εκτιμήσει αν αυτή η πώληση πληροί το κριτήριο να είναι ιδιαίτερα πιθανή… και κατά συνέπεια, τα κριτήρια για την ταξινόμηση της T.S. ως κατεχομένη προς πώληση κατά την 31/12/2010, δεν πληρούνται».