ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Ατυχής δήλωση για την Cosmote

Τουλάχιστον ατυχής ήταν η δήλωση του κ. Ν. Νικολόπουλου -υπευθύνου του τομέα πολιτικής ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν. Δ. – περί διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησηςστην Cosmote. Ο βουλευτής Αχαΐας της Ν. Δ., αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Cosmote, χαρακτήρισε τον κ. Μιχ. Τσαμάζ διορισμένο από την κυβέρνηση. Ο κ. Τσαμάζ, ωστόσο, παραμένει επικεφαλής στην Cosmote τα τελευταία πέντε χρόνια και ήταν στενός συνεργάτης του προηγούμενου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, κ. Π. Βουρλούμη, που είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση της Ν. Δ. Επίσης, ο κ. Νικολόπουλος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στον όμιλο ΟΤΕ -και κατ’ επέκταση στην Cosmote- πλέον το «πάνω χέρι» έχουν οι Γερμανοί και χωρίς τη συγκατάθεσή τους δεν διορίζεται κανένας από την κυβέρνηση.

Εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία σχετικής έρευνας, τα στελέχη της τρόικας θα απογοητευθούν από την εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων. Μόλις μία στις τρεις επιχειρήσεις σχεδιάζει να τις εφαρμόσει και μόνο τέσσερις στις δέκα θεωρούν ότι είναι απαραίτητη επιλογή για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.

Αποδεικνύεται ότι κουλτούρα τέτοιων συμβάσεων δεν έχουν ούτε οι συνδικαλιστές αλλά ούτε και οι επιχειρηματίες στη χώρα μας. Οι περισσότεροι φοβούνται ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες.

Περικοπές στα «ρετιρέ»

Οι πρώτοι που θα «πληρώσουν» την εφαρμογή του νέου μισθολογίου είναι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, για τον απλούστατο λόγο ότι τα επιδόματά τους είναι εξόφθαλμα προκλητικά. Ο μισθός τους είναι έως 64% υψηλότερος από τους συναδέλφους τους με ίδια προσόντα και χρόνια υπηρεσίας που υπηρετούν σε άλλα υπουργεία. Αυτό το προνομιακό μισθολογικό καθεστώς το κέρδισαν πιέζοντας τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών με λευκή απεργία και κατάρρευση των εσόδων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών είναι οι πρώτοι που, πριν ακόμη ανακοινωθεί η μελέτη για το μισθολόγιο, απέκλεισαν συμβολικά το κτίριο του ΚΕΠΥΟ. Ηθελαν να στείλουν το μήνυμα.

Το Δημόσιο δεν γνωρίζει την αξία των ακινήτων του

Αν δεν ήταν τραγική η κατάσταση, θα μπορούσε κάποιος ακόμα και να γελάσει. Ο λόγος αφορά το Δημόσιο και το θέμα της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του. Τα νεώτερα από το μέτωπο, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα τα οποία δόθηκαν ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτη, έχουν ως εξής:

Αλλοι οργανισμοί, όπως η ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) γνωρίζει ότι έχει 71.000 ακίνητα, αλλά πάνω από τα μισά είναι καταπατημένα και άγνωστα. Αλλοι Οργανισμοί, όπως τα Ταμεία, γνωρίζουν τον αριθμό των ακινήτων (546), ξέρουν την αντικειμενική αξία (1,4 δισ.), αλλά δηλώνουν αδυναμία υπολογισμού της εμπορικής και δεν μπορούν να τα πουλήσουν. Το ίδιο και η ΔΕΗ που έχει 7.000 ακίνητα, αντικειμενικής αξίας 1,26 δισ., δίχως υπολογισμένη εμπορική αξία.

Μεσολαβητές επελέγησαν αλλά πού θα μεσολαβούν;

Ομόφωνα οι κοινωνικοί εταίροι επέλεξαν χθες πρόεδρο και αναπληρωτή πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Ως πρόεδρος επελέγη η κ. Βικτωρία Δούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ως αναπληρωτής πρόεδρος επελέγη ο κ. Θ. Δεληγιαννάκης, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ. Οι εκλογές έγιναν βάσει της νέας νομοθεσίας που προβλέπεται από το Μνημόνιο. Θα ακολουθήσει νέα επιλογή των μεσολαβητών και διαιτητών, αν και σύμφωνα με το τριετές πάγωμα των μισθών μάλλον δεν θα είναι και ιδιαίτερα αναγκαίοι για την επίλυση εργασιακών διαφορών. Τουλάχιστον για το 2011.