ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

48ωρη απεργία στην Cosmote για τις 120 απολύσεις

Σε σαρανταοκτάωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στην Cosmote. Η έκτακτη Γ. Σ. των εργαζομένων αποφάσισε δύο 24ωρες απεργίες για σήμερα και αύριο, εκ των οποίων η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων – ΟΤΕ. Οι απεργίες έρχονται ως αντίδραση στις απολύσεις 120 εργαζομένων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα στην Cosmote. Χθες, η διοίκηση της εταιρείας γνωστοποίησε ότι η πρόταση συναινετικής αποχώρησης των εργαζομένων ισχύει μέχρι τις 11 Μαρτίου 2011.

Πάντως η κατάσταση τόσο στην Cosmote όσο και στον ΟΤΕ παραμένει ηλεκτρισμένη, ενώ διοίκηση, εργαζόμενοι και κυβέρνηση ποντάρουν στη σημερινή τριμερή συνάντηση που έχει ζητήσει το υπ. Εργασίας, προκειμένου να βρεθούν κανάλια επικοινωνίας μεταξύ τους. Χθες, επιχειρήθηκε να γίνει κατάληψη των γραφείων της Cosmote, χωρίς, ωστόσο, να σημειωθούν επεισόδια ή να εμποδιστεί ουσιαστικά η λειτουργία της επιχείρησης. Για σήμερα, συνδικαλιστικά στελέχη υπόσχονται ότι η εταιρεία δεν θα δουλέψει, ενώ η διοίκηση της Cosmote εκτιμά χαμηλή προσέλευση εργαζομένων, όπως έγινε σήμερα, λόγω της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Προβλήματα όμως δημιουργούνται στον ΟΤΕ, καθώς το σωματείο των τεχνικών του Οργανισμού άρχισε ένα είδος «λευκής» απεργίας. Στην κινητοποίηση αυτή πρωταγωνιστεί η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών – ΟΤΕ, η οποία αποφάσισε να τηρεί το γράμμα του νόμου στις επισκευές του δικτύου ΟΤΕ. Απαιτεί στις επιτόπιες επισκευές να υπάρχουν διμελή συνεργεία, όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ η είσοδος των τεχνικών στα φρεάτια θα πραγματοποιείται μόνον αν συντρέχουν οι λόγοι υγιεινής και ασφάλειας. Συνδικαλιστικά στελέχη αναφέρουν ότι η κατάσταση θα εκτιμηθεί αύριο (απόγευμα Παρασκευής), προκειμένου να αποφασιστεί η στάση τους από την ερχόμενη Τρίτη.