ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προβληματισμός στο Χ.Α. από την υποβάθμιση 81 μετοχών

Αναζητεί λύση ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.), Σωκράτης Λαζαρίδης, για τον αυξανόμενο αριθμό εισηγμένων που κατατάσσονται στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών, λόγω κάθετης πτώσης των τιμών και της εμπορευσιμότητας των μετοχών. Λίγες ημέρες πριν από την καθιερωμένη εξάμηνη αναθεώρηση των μετοχών και των δεικτών, όπως ορίζει ο κανονισμός του Χ.Α., η εικόνα δείχνει συνολικά 81 μετοχές (31% του συνόλου των εισηγμένων) να κατατάσσονται είτε στην κατηγορία χαμηλής διασποράς και ειδικών χαρακτηριστικών (48 μετοχές) είτε στην κατηγορία της επιτήρησης (33 μετοχές). Αυτή την εβδομάδα μάλιστα τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης για 10 ημέρες η μετοχή της Τεξαπρέτ, καθώς η εξάμηνη λογιστική κατάσταση δεν είχε αποτυπωθεί με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, όπως διαπίστωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα, συνεχίζει να βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης η μετοχή της Πετεζετάκις από τις 31 Ιανουαρίου 2011, μέχρι να δοθεί λύση με τους ομολογιούχους δανειστές της επιχείρησης. Επίσης να σημειώσουμε ότι σε πολύχρονη αναστολή βρίσκονται οι μετοχές της Hitech (26 Φεβρουαρίου 2007) και της ΛΑΝ-ΝΕΤ (1η Ιουλίου 2008).

Ταυτόχρονα, τον προσεχή Απρίλιο θα γίνει η εξάμηνη αναθεώρηση των δεικτών του Χ.Α. από τον αγγλικό οίκο Ftse. Ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη διατήρηση του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων του πλανήτη.

Να θυμίσουμε ότι μόνον η αγορά της Ελλάδας και της Κολομβίας βρίσκονται στην ίδια λίστα του οίκου Ftse, με το ερωτηματικό της υποβάθμισης.

Ο διεθνής οίκος Ftse αναβάθμισε τις χρηματιστηριακές αγορές της Τουρκίας, της Τσεχίας και της Μαλαισίας στην κατηγορία ανεπτυγμένη-αναδυόμενη και διατήρησε την Ελλάδα στην κατηγορία υπό επιτήρηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση (watch list) στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης.

Ο διεθνής οίκος διαχωρίζει τις χρηματιστηριακές αγορές σε ανεπτυγμένες, ανεπτυγμένες-αναδυόμενες, δευτερεύουσες αναδυόμενες ή πρώιμα αναδυόμενες (frontier). Οι δείκτες αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για τους θεσμικούς επενδυτές. Η αξιολόγηση των αγορών γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως οι υπηρεσίες θεματοφυλακής και διακανονισμού, τα παράγωγα και το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.