ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Παιχνίδια γάτας-ποντικιού στο κέντρο της Αθήνας

Κωμικοτραγικές ιστορίες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών εξελίσσονται στο κέντρο της Αθήνας, στις οποίες συμμετέχουν ακόμη και τράπεζες. Η ύφεση, οι πορείες και η υποβάθμιση του κέντρου έχουν προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να πληρώνουν τα ενοίκια ή να πιέζουν για μειώσεις των μισθωμάτων. Ενας τρόπος πίεσης είναι η αναζήτηση νέας επαγγελματικής στέγης σε κάποιο κοντινό κτίριο με χαμηλότερο μίσθωμα. Μόλις μάθει ο σημερινός ιδιοκτήτης ότι ο μισθωτής του όχι μόνο δεν πληρώνει, αλλά βρίσκεται σε συζητήσεις για μετεγκατάσταση, τότε βρίσκει τον μελλοντικό ιδιοκτήτη και του παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια πόσα ενοίκια του χρωστά ο υποψήφιος μισθωτής. Του δείχνει τα εξώδικα και τις αγωγές που περιμένουν να εκδικαστούν. Η μέθοδος αυτή κάποιες φορές πιάνει, κάποιες όχι. Κάποιοι προτιμούν να έχουν έναν μισθωτή, έστω και κακοπληρωτή, παρά ένα τεράστιο ακίνητο άδειο, στο κέντρο της Αθήνας.

Από πρώτη το 2009, τέταρτη αναμένεται να είναι η Ελλάδα φέτος. Οχι, δεν πρόκειται για κάποια αρνητική εξέλιξη. Το 2009 η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρώπη. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, φέτος θα έχει το τέταρτο υψηλότερο. Ωστόσο, την πρωτιά δεν τη χάνουμε στο χρέος. Φέτος θα έχουμε χρέος 153% του ΑΕΠ, όταν ο δεύτερος στη σειρά (Ιταλία) θα έχει 120% του ΑΕΠ της.

«Μνημόνιο» για την Αθήνα

Η εφαρμογή «Μνημονίου» με διάρκεια πέντε ετών, το οποίο θα δεσμεύει τους αρμόδιους φορείς με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και η διάθεση πιστώσεων απαιτούνται για να ανατραπεί η υποβαθμισμένη εικόνα που εμφανίζει σήμερα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στη Βουλή κ. Κώστας Καρτάλης. Επίσης, τόνισε ότι σε κάθε νομοθέτημα στο εξής θα πρέπει να υπάρχει ειδική αναφορά για το κέντρο της Αθήνας και να αντιμετωπίζεται ως φθίνουσα περιοχή. Κρίνει αναγκαία τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων, κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών, επανελέγχου των χρήσεων γης και άλλων μέτρων για την προσέλκυση επενδύσεων.

«Μονόδρομος η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας»

Αμεση δράση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ζήτησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Βύρων Μπαλλής, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. «Η χώρα μας έφθασε στα όρια του δυνατού για το χρέος της, ουδείς πλέον ελεύθερος επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να δανείσει 1 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να συσσωρεύουμε ετήσια ελλείμματα, να μειώσουμε το απόλυτο ύψος του χρέους και να πείσουμε ότι θέλουμε και μπορούμε να εξυπηρετήσουμε αυτό το υψηλό χρέος στο μέλλον», τόνισε ο κ. Μπαλλής. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα επετύγχανε άμεση αναστροφή του κλίματος, θα δημιουργούσε θετικό ηχηρό αντίκτυπο στην διεθνή αγορά, με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη και θα οδηγούσε σε αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα, τόνισε ο κ. Μπαλλής.

Αναδιάρθρωση χρέους βλέπει ο Κ. Ρογκόφ

Σε αναδιάρθρωση χρέους εκτιμά ότι θα προχωρήσει τελικά τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ιρλανδία, Πορτογαλία ο πρώην επικεφαλής ανάλυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και νυν καθηγητής του Harvard κ. Κ. Ρογκόφ. Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dias, ο κ. Ρογκόφ υποστήριξε πως «με τον καιρό, τόσο η Ιρλανδία και η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, γιατί είναι απίθανο να τα πληρώσουν».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αναδιάρθρωση των χρεών των τριών αυτών χωρών δεν θα γίνει φέτος, αλλά πρόσθεσε πως δεν μπορεί να αναβάλλεται αιωνίως.

Εν τω μεταξύ, το τμήμα μελετών της Eurobank σε χθεσινή έκθεσή του σημειώνει τις επιφυλάξεις του για το πόσο δυναμική θα είναι η παρέμβαση της Ευρώπης στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου.