ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τειρεσία» στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος εισηγείται η ΔΕΗ

Τη θέσπιση ενός μηχανισμού τύπου «Τειρεσία» για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος εισηγείται η ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE), προκειμένου να προστατευθεί η ίδια αλλά και οι τρίτοι προμηθευτές από τα «φέσια» των πελατών τους. Το φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος προβληματίζει τόσο τη ΔΕΗ, η οποία μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 καταγράφει περί τα 400 εκατ. ευρώ ανεξόφλητες οφειλές μόνο από τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), όσο και τους εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι χτίζουν τώρα το πελατολόγιό τους συγκεντρώνοντας σοβαρές επισφάλειες. Ενα μέρος των ανεξόφλητων λογαριασμών προέρχεται από εταιρείες του εμπορικού τομέα που κλείνουν, ενώ ένα άλλο, το μεγαλύτερο σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, προέρχεται από καταναλωτές που βλέπουν τον ανταγωνισμό στη λιανική αγορά ως διέξοδο της οικονομικής στενότητας στην οποία βρίσκονται. Αυτό που παρατηρείται, όπως τονίζουν στελέχη της ΔΕΗ αλλά και ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά, είναι καταναλωτές που προμηθεύονται ρεύμα από μια εταιρεία να μην εξοφλούν τους λογαριασμούς τους και στη συνέχεια να απευθύνονται σε άλλη εταιρεία την οποία επίσης «φεσώνουν» εξαντλώντας τα περιθώρια της αγοράς. H πρακτική αυτή, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς οι κώδικες που διέπουν τη λειτουργία της αγοράς δεν υποχρεώνουν τους προμηθευτές που αναζητούν νέους πελάτες να ενισχύσουν τη θέση τους, να ελέγχουν προηγούμενες υποχρεώσεις των υποψήφιων πελατών τους προς άλλους παρόχους.

Το θέμα περισσότερο απ’ όλους προβληματίζει τη ΔΕΗ, η οποία παρατηρεί το τελευταίο διάστημα ένα νέο κύμα φυγής πελατών προς τρίτους που προέρχεται κατά κύριο λόγο από κακοπληρωτές. Σε μια προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης, η διοίκηση της εταιρείας έχει αποφασίσει να εισηγηθεί στη PAE τη δημιουργία ενός μητρώου καταγραφής των κακοπληρωτών που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του τραπεζικού «Τειρεσία».

Ανησυχίες για το θέμα εκφράζονται και από πλευράς των δύο μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών του κλάδου Energa και Aegean Ρower.

Κορυφαίο στέλεχος της Energa περιγράφει το φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος ως μείζον πρόβλημα για την εταιρεία και προβλέπει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα διογκωθεί σημαντικά. H Energa έχει συσσωρεύσει μέχρι στιγμής ανεξόφλητες οφειλές ύψους 7 εκατ. ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς, από πελάτες που στην πλειοψηφία τους, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, επιστρέφουν στη ΔΕΗ.

Από την πλευρά της Aegean Power, αρμόδιο στέλεχος, περιγράφει λιγότερο δραματικά τα πράγματα. «Αυτό που παρατηρούμε είναι μια δυσκολία στο να μαζέψουμε λεφτά από τους πελάτες μας» τονίζει στην «K». O κύκλος αποπληρωμής έχει φτάσει από τις 35 ημέρες που ήταν περίπου στις 70 ημέρες και αυτό είναι ένα πρόβλημα, διευκρινίζει, αποδίδοντας τα «φέσια» της αγοράς και στην πολιτική που ακολουθούν οι άλλες εταιρείες.

Ο ίδιος πάντως περιγράφει μια ιδιαίτερα δύσκολη αγορά κυρίως μετά και την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά και την άνοδο της Οριακής Τιμής του Συστήματος. «Ολοι αυτή την περίοδο δουλεύουμε καταγράφοντας ζημίες» τονίζει. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να δουλέψουμε μέχρι ένα σημείο με «χασούρα» για να ανοίξουμε την αγορά, με την προοπτική να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά.