ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετοχές που ξεχώρισαν

Coca Cola 3Ε

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι μετοχές της Coca Cola 3E που διακινήθηκαν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε. Η εισηγμένη παραμένει στην πρώτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης με 7,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 1,2 δισ. ευρώ την Εθνική Τράπεζα. Η Coca Cola 3Ε συγκαταλέγεται στις πλέον διεθνοποιημένες επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού το 90% της παραγωγής εξάγεται σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού και ειδικότερα της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΑΓΕΤ Ηρακλής

Η μετοχή της ΑΓΕΤ Ηρακλής ξεχώρισε μεταξύ των ελάχιστων που κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Η μετοχή σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε 1,09%. Παρά την καθίζηση της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου λόγω της ύφεσης στην ελληνική οικονομία η εταιρεία παρουσιάζει ανθεκτικότητα, αφού διατηρεί υψηλό ποσοστό εσωστρέφειας. Μέχρι σήμερα η διοίκηση της δεύτερης μεγαλύτερης εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας διαψεύδει το ενδεχόμενο εξόδου της μετοχής της από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Αlapis

Μεγάλες απώλειες 36,73% κατέγραψε την εβδομάδα ο τίτλος της Alapis. H εισηγμένη συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 4 Απριλίου για να εγκριθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 98,06 εκατ. ευρώ, αλλά και η έκδοση τουλάχιστον δύο μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, μέχρι το ποσό των 300 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση κεφαλαίου θα κατευθυνθούν για κεφάλαιο κίνησης και στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον αναπτυσσόμενο κλάδο των γενόσημων φαρμάκων.

ΟΛΠ

Εβδομαδιαία κέρδη 2,12% κατέγραψε ο τίτλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Η εισηγμένη για το 2010 θα εμφανίσει κερδοφόρο χρήση σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Γιώργου Ανωμερίτη. Η διοίκηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας προσδίδει μεγάλο βάρος στην προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων, ειδικά το φετινό καλοκαίρι που οι προπτικές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές. Παράλληλα ο ΟΠΛ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τον διαγωνισμό του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο.